Friday, October 27, 2006

Perfekta salladspäron

Päron är en härlig höstfrukt. Tyvärr har jag inget eget päronträd, men för en gångs skull fanns det fina krav-märkta päron i affären. Gulgröna och ganska fasta i konsistensen. Jag blev genast inspirerad att ha dem i en sallad. När jag har mer tid och ett användbart kök ska jag prova att använda dem till andra rätter. Om det finns kvar några päron då….

SALLAD MED PÄRON & VALNÖTTER
Sallad, gärna blandad med babyspenat eller ruccola som har mer smak
Körsbärstomater
Päron
Valnötter
Olivolja
Balsamvinäger
Örtsalt

Skölj salladen och se till att den är torr. Lägg så mycket sallad du vill ha i en skål. Halvera körsbärstomaterna och lägg dem på salladsbädden. Skär päronet i tunna skivor och lägg med i salladen. Strö över valnötterna och häll över en dressing bestående av olivolja, lite balsamvinäger och örtsalt.

Tuesday, October 24, 2006

Grön persiljekraft

När jag var på landet fanns det fortfarande fin persilja. Den är tålig och kan klara sig trots att kylan kommer. Jag plockade enorma buketter och tog med mig hem. En del använder jag direkt alldeles färsk i maten, några kvistar torkar jag till örtsalt och resten hackar jag och lägger i burkar i frysen. Perfekt att ha hemma och förgylla soppor, såser och röror med när man inte har lust att gå till affären. Persilja innehåller mycket järn och även C-vitaminer. Det är en bra kombination eftersom C-vitaminerna hjälper oss att ta upp järnet. Äter du persilja får du också i dig karoten, ett förstadium till A-vitaminer och B-vitaminet folacin. Dessutom flera mineraler. Så den lilla kryddväxten kan ge oss mycket kraft. Det sägs att de gamla grekerna hade kransar av persilja i håret när det var fest. Man trodde nämligen att det gick att dricka hur mycket vin som helst, utan att bli full, om man hade en sådan krans i håret. Men även persiljans kraft har nog en gräns…

ÖRTSALT
Torkad persilja, även kvistar
Torkad rosmarin
Torkad timjan eller basilka
Ev lite dill
Havssalt

Hacka de torkade örterna och pulverisera dem sedan i en mortel till lagom grovlek. Blanda med saltet (eller låt bli om du bara vill ha örterna). Nu har du ett örtsalt som du kan använda till olika maträtter, sallader och såser. Välj de örter du gillar bäst och kombinera som du vill.

Monday, October 23, 2006

Vilda nypon

Regnigt och fuktigt, ändå är allt så förbluffande vackert. Ljuset är milt och naturen känns tät och omhuldande. Trädens och buskarna glöder av alla färger och här och var lyser en blomma upp med ytterligare en färg. Än har inte frosten lagt sordin på naturen. Jag hittade en enorm buske med starkt lysande vilda nypon. Ännu en av höstens gåvor. Vackra att se på, men också fyllda av nyttigheter. Nyponen innehåller massor av C-vitaminer. Så här kan du spara dem och ha som vitamintillskott i vinter.

NYPONPULVER
Plocka nyponen när de är riktigt röda och rensa sedan bort alla kliiga frön (jag erkänner att det kräver mycket tålamod). Låt nyponen torka på en mörk, torr och luftig plats eller i ugnen på svag värme, ca 80 grader. När de torkat kan du mala dem, i t ex en elektrisk kaffekvarn, till ett fint pulver. Torkade nypon är stenhårda så det behövs mycket styrka. Pulvret kryllar av C-vitaminer som kan hjälpa dig att stå emot höstens och vinterns förkylningar. Strö 1 tsk över yoghurten, filen eller gröten.

Friday, October 20, 2006

Chokladdoppad frukt

Det regnar och är ruggigt ute. Fast ändå härligt på något sätt. Löven singlar ner och ligger halkiga på trottoarerna. Idag tänker jag bjuda på en speciell helgefterrätt: chokladfondue! Äpplena får ligga kvar på balkongen, i stället ska jag handla hem kiwi, stjärnfrukter, vindruvor, apelsiner, ananas och jordgubbar om det finns. Under senare år har det skrivits om chokladens positiva hälsoeffekter. Bland annat påverkar choklad vår serotoninhalt som, i sin tur, reglerar sinnesstämningen. Det är därför många upplever ett välbefinnande och en lyckokänsla av att äta choklad. Det sägs också att choklad med hög kakaohalt (64-71 % kakao) och fett från kakaobönan har en god inverkan på kolesterolhalten. Men då ska chokladen absolut inte innehålla mättade fetter, alltså inte blandas med grädde som här. Helst ska sockret också vara oraffinerat och det kan vara svårt att hitta en sådan perfekt choklad. Nåja, choklad väljer jag gärna när jag ska göra någon speciell efterrätt, inte för att få i mig nyttigheter. Då finns det annat som är mycket bättre, frukt till exempel. Här kan du välja var du vill lägga tyngdpunkten.

CHOKLADFONDUE MED FRUKT
frukt, t ex kiwi, jordgubbar, ananas, apelsinklyftor och vindruvor
250 gram mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde eller crème fraiche
1 msk vodka, rom eller konjak (om du vill)

Skölj eller skala frukterna du valt. Skär dem i bitar (vindruvor och jordgubbar behöver inte delas) och lägg upp på ett fat.
Koka upp grädden i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i grädden på svag värme. Smaksätt med en aning sprit (behövs inte om du inte vill). Häll över chokladblandningen i en fonduegryta eller en värmetålig skål. Håll eventuellt varm med hjälp av ett värmeljus. Använd fonduegafflar eller någon typ av spett för att kunna doppa frukten i chokladen. Ät och njut. Och tröttnar du på chokladen har du en massa god frukt att äta i stället.

Thursday, October 19, 2006

Passion för äpplen

När jag tittar på mina inlägg, ser jag att äpplen verkar vara något väldigt centralt i mitt liv. Kanske borde jag döpt min blogg till Äppelblom i stället. Men jag tror att det är årstiden och tillgången på goda äpplen som fått igång mig så totalt på detta område. Det är roligt att ta vara på det som säsongen bjuder. Dessutom står äppelträdet på landet för så mycket positivt, att jag blir alldeles harmonisk av mina äppelsysslor. Nässlorna, de får faktiskt vänta till våren. Äpplen och kanel doftar så gott när det är höst!

STEKTA KANELÄPPLEN
äpplen
smör
kanel
ev glass, yoghurt eller vaniljsås

Skölj äpplena och kärna ur dem med en urkärnare. Skär äpplena i klyftor. Smält smör i en stekpanna och stek äpplena långsamt på svag värme. Smaksätt med så mycket kanel du tycker är gott. Servera som de är - inget mer behövs egentligen. Men vill du göra efterrätten mer festlig kan du bjuda på vaniljglass, vaniljyoughurt eller vaniljsås.

Wednesday, October 18, 2006

Månäpplen

Jag har varit på landet i drygt en vecka. Njutit av naturens varma höstfärger, plockat trattkantareller i skogen, eldat i vedspisen, druckit te och framför allt varit med familjen. Även om jag älskar sommaren, måste jag medge att hösten ger ett lugn. Hösten inbjuder till många rogivande sysslor som t ex att ta rätt på alla äpplen. En natt kom höststormen och skakade ner alla fina äpplen som fanns kvar. Tidigt på morgonen, i månens sken gick jag och mina barn ut för att ta hand om de kalla äpplena som låg utspridda i gräset. Vi ville hinna före fåglarna som också har smak för de finaste och mest mogna frukterna. Frukterna hade naturligtvis mått bäst av att bli nerplockade från trädet med varsamma händer, men vi fick i alla fall ihop två korgar med fina äpplen plus en del som gick att använda till en enorm äpplekaka. Jag torkade också äpplen på vedspisen, massor för att spara. Men de smakade så gott att de blev uppätna innan jag hann tillbaka till stan. Något annat gott av äpplen som är så enkelt att man lätt glömmer det är:
GRILLADE ÄPPLEN
Trä upp äpplena på pinnar (blötlagda grillpinnar av trä är bra). Grilla på en vanlig grill tills de blir lite mjuka och börjar pysa. Ät direkt från pinnen. Mums!

Thursday, October 05, 2006

Pepparrot med styrka

På mitt mjölkpaket står det om pepparrot. Enligt en skröna från 1200-talet sägs det att om man gnider in händerna med pepparrot kan man ta i huggormar utan risk. Det sades också att den som har en bit pepparrot i portmonnän aldrig ska sakna pengar. Det där med huggormar vågar jag inte lita på, men lite pepparrot i plånboken är kanske värt att pröva. Vad jag däremot vet är att pepparrot är en fantastisk liten rot som kan stärka vårt immunförsvar och även rensa näsa och svalg vid förkylningar. Till kokt fisk är det en klassiker med skirat smör och pepparrot. Här är ett smalare alternativ som bl a passar till rökt lax eller som grönsaksdip.

PEPPARROTSRÖRA
riven pepparrot efter smak
avrunnen yoghurt (eller turkisk/grekisk)
örtsalt
ev lite olivolja
Riv pepparrot och blanda med youghurt. Smaka av med örtsalt och ev lite olja. Låt stå och dra en stund i kylen innan serveringen, då utvecklas smaken bättre.

Tuesday, October 03, 2006

Hudläkande gyllene olja

När jag igår såg att det fortfarande fanns fina ringblommor kom jag att tänka på vad mycket de kan användas till. Ringblomman innehåller bland annat ämnen med hudläkande egenskaper. Det är lite sent på säsongen, men hittar du välhållna blommor kan du pröva att göra den här hudoljan eller salvan. Ringblomman är bra för torr hud, småsår, böjveckseksem, förhårdnader mm.

RINGBLOMSOLJA
ringblommor, ev lite blad och stjälkar
kallpressad olivolja eller annan kallpressad olja t ex solros, raps eller mandel.

Plocka blommorna när det är soligt och torrt. De ska vara vackra, inte sloka och absolut inte innehålla fukt, då kan de mögla. Plocka loss kronbladen och eventuellt lite fina blad. För säkerhets skull kan du låta dem torka några timmar på t ex hushållspapper. Då försvinner även eventuella småkryp.

Lägg de halvtorkade ringblommorna i en genomskinlig vid glasburk. Häll sedan på olja så att blommorna täcks (annars kan mögel bildas). Lämna lite jäsutrymme kvar i burken. Sätt på locket. Låt oljan stå och dra i ett halvsoligt fönster eller nära ett element ca 3 veckor. Cirkulera eller vänd burken försiktigt en gång varje dag så att oljan rörs om, annars kan de växter som ligger överst börja ruttna. Har några blommor kommit ovanför oljan får du peta ner dem med en sked.
Öppna burken några gånger per vecka för att släppa ut jäsgaser som bildas.

När oljan är klar behöver den silas genom ett finmaskigt kaffefilter av nylon eller en silduk. Försök att få ut så mycket av oljan som möjligt från filtret. Häll upp på mörka flaskor eller burkar så att oljan är skyddad mot ljuset. OBS: Oljan är koncentrerad. Ska du använda den som hudolja tar du en del av den koncentrerade ringblomsoljan och späder med sex delar bra, kallpressad olja (oliv, solros, raps eller mandel).
Längre fram kommer ett recept på salva.

Monday, October 02, 2006

Inspirerande morgonpromenad


I morse hann jag med en lång promenad. Att gå är för tillfället den enda motion jag hinner med. Men promenader har många fördelar; det tar ingen tid att komma till rätt lokal, inga speciella träningskläder behövs och inga redskap. Det är bara att börja gå. Och det är välgörande både för kropp och själ. Tankarna blir tydligare och man känner sig avslappnad. Har man möjlighet att promenera där det finns natur är det ännu mer vilsamt. Att se hur naturen skiftar efter olika årstider och väder är en upplevelse i sig. I morse såg jag lönnens löv singla förbi, några kaniner som skuttade iväg, gäss som flög högt upp mot himlen, luktärtor, stockrosor, kärleksört och ringblommor. Den långa sommaren har gett en del växter en andra blomning och maskrosor, kirskål och nässlor har kommit upp nygröna och friska.