Lyckat tårtbak!
TÅRTBOTTEN (till en tårta)
2 ägg
1 1/2 – 2 dl strösocker (jag tog den mindre mängden)
1 1/2 dl dinkelmjöl
1 dl majsmjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl hett vatten
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en avlång form 1 – 1 1/2 liter (eller en rund, ca 20 cm i diameter, om du vill). Vispa ägg och socker poröst och fluffigt i en bunke. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke eller skål. Rör varsamt ner mjölblandningen i ägg och sockersmeten. Tillsätt det heta vattnet. Häll smeten i formen. Grädda genast 25-30 minuter.
När kakan svalnat delar du den så att du får tre lager tårtbotten. På det understa lagret valde jag att bre ut mosade vinbär. (Den andra tårtan fick ett lager krossad ananas.) Lägg på nästa botten och sedan ett lager tjock vaniljkräm. Lägg på den översta bottnen. Täck med grädde. Välj garnering efter din egen smak. Jag valde massor med riven choklad, en bra kontrast till de lite syrliga vinbären och mandarinklyftor från burk (de är saftigare än färska). Dinkelmjölet ger en lite tuggigare kaka och bär eller frukt ger frisk smak.