Sunday, April 29, 2007

Cyberkocken - Laxspett på grönsaks & fruktbädd


laxspett
Originally uploaded by nässelblom & choklad.
Trots en helg fylld av födelsedagar och firanden, har jag försökt hinna med ett bidrag till Cyberkocken. Är det jubileumsomgång är det extra kul med många bidrag! Första gången jag var med i tävlingen var faktiskt för ett år sedan då jag fick gästspela hos Ilva. Tävlingen är en kul idé och de förvalda ingredienserna ger inspiration att laga annorlunda rätter än man brukar. Ingredienserna den här omgången: lax, fänkål, sesam och något bär, kändes som självklara smakkombinationer, lätta att matcha. Det är en enkel rätt att göra, ändå är den både god och festlig!

LAXSPETT PÅ GRÖNSAKS & FRUKTBÄDD
Fänkålsstånd, i klyftor
Morötter, i stavar
Olivolja
Örtsalt
Timjan
Blandad sallad, gärna med inslag av rucola
Apelsiner, fileade klyftor i bitar
Jordgubbar, skivade
Laxfilé, ca 150 g/person (jag fuskade och tog färdiga spett som fanns i min frys)
örtsalt, svartpeppar
Dressing: Olivolja, balsamvinäger, örtsalt, sesamfrön

Sätt ugnen på 200°c. Ansa och skär fänkålen i tunna klyftor. Skala morötterna och skär dem i kraftiga stavar. Lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja, krydda med örtsalt och timjan. Rör om och sätt in i ugnen, ca 20-30 minuter. Blanda dressingen. Förbered laxen till spetten. Skär i kuber eller långa filébitar och trä på upp på spett.
När grönsakerna är klara, kan de gärna svalna lite. Gör i ordning en salladsbädd på ett uppläggningsfat, lägg ut fänkål och morötter, sprid ut bitar av apelsin och skivor av jordgubbar. Ringla över dressingen. Stek eller grilla laxspetten. Krydda med örsalt och svartpeppar. Låt de rinna av på hushållspapper. Lägg sedan spetten snyggt på salladen. Vill du, kan du förstås ha salladen för sig och spetten för sig.) Smaklig måltid!

Wednesday, April 25, 2007

Smörgås med kronärtskocka & mozzarella



Originally uploaded by nässelblom & choklad.
Dags igen för Cyberkocken! Den här månaden är det 1-årsjubileum för matlagningstävlingen som Ilva drog igång förra våren. Det är också hos henne du hittar ingredienslistan och info. Hon vann aprils upplaga av tävlingen med en underbar meny och vad passar väl bättre än att hon är värd för denna jubileumsomgång. Då gjorde jag en sallad med kronärtskockshjärtan. Idag lägger jag in en bild på en matig smörgås jag gjorde med de kronärtskockshjärtan som blev över. Det är lite överdrivet att marinera kronärtsskockor för att göra en smörgås, men en god lunchmacka om man råkar ha sådana som står i kylen oanvända.

SMÖRGÅS MED MARINERADE KRONÄRTSKOCKSHJÄRTAN
1 grovt bröd
ev någon variant av smör
rucola, några blad
kronärtskockshjärtan, marinerade i olja, citron, örtsalt
körsbärstomater
mozzarella, några skivor

Skölj kronärtsskockshjärtana i vatten och låt de rinna av ordentligt. Krydda med örtsalt, pressa lite citronsaft över dem och häll över lite olivolja. Låt stå och dra ett tag. Tag ett gott bröd, bred ev lite smör eller liknande på brödet, lägg på rucola, varva kronärtskockshjärtan och skivor av mozzarellaost, lägg på lite halverade körsbärstomater, krydda efter smak – klart att äta!

Monday, April 23, 2007

Mixa en svartvinbärsdryck



Originally uploaded by nässelblom & choklad.
Trots att jag inte alls bor stort, har jag en frys full med bär. Det är suveränt att ha tillgång till hallon, blåbär, lingon och svarta vinbär under vintern. Glass, smoothies, sylt eller tillbehör till frukosten är några av användningsområdena. Svarta vinbär har jag dock inte använt mycket av, men nu kommer de goda och nyttiga bären att gå åt snabbare än snabbt. För det här är jättegott!

SVARTVINBÄRSDRYCK, 1 stort glas
1 banan
1 dl svarta vinbär
2-2 1/2 dl havremjölk

Mixa bananen och bären. Fyll på med havremjölk till bra konsistens. Kör allt till en vitaminfylld mellanmålsdrink. Toppa ev med solrosfrön.

Friday, April 20, 2007

Matens betydelse och en värmande kikärtsgryta



Originally uploaded by nässelblom & choklad.
I tävlingen Arla Foods Guldko 2007, finns kategorin ”Bästa seniorservering”. DN har idag en notis om vinnaren Stockholms sjukhem. ”Maten kan ibland vara den enda glädjekällan för en sjuk person. Då gäller det att allt omkring också ger glädje och stimulans.” säger sjukhemmets kostchef. Så självklart det är och ändå är det ovanligt att maten får det värdet. Jag blev glad när jag läste det och hoppas att sjukhem, äldreboende, sjukhus och inte minst politiker inspireras av orden. Naturligtvis krävs ekonomi som ger möjligheter men det handlar också om inställning. När tillfällena att komma ut är begränsade kan måltiden vara dagens höjdpunkt. Då ska maten vara vällagad, lockande och serveras på ett trevligt sätt! Efter detta långa inlägg blir det en vegetarisk gryta med fruktig smak.

BANAN- & KIKÄRTSGRYTA, 4 pers
1 stor gul lök, hackad
olja eller smör
en bit zucchini i tärningar
1 stort äpple, syrligt och fast, i tärningar
paprikapulver
ev curry
2 brk krossade tomater
2 brk (à 400 g) kikärtor, sköljda i vatten, eller motsvarande mängd egenkokta
örtsalt
2-3 bananer, skivade
1 vitlöksklyfta
persilja

Fräs lökhacket i lite olja/smör tills löken är genomskinlig. Lägg ner hackad zucchini och äpple och låt fräsa med. Pudra över paprikapulver och ev curry efter smak och rör om. Tillsätt krossade tomater, soja, avsköljda kikärtor och vitlökshacket. Krydda med örtsalt. Rör om och låt sedan allt koka ihop varsamt under lock, ca 20-25 minuter. Tillsätt de skivade bananerna, de ska bara bli varma och lite mjuka för att utveckla smaken. Servera med ris (gärna blandat med vildris), mezeyoghurt och sallad.

Thursday, April 19, 2007

Undergörande maskrosor



Originally uploaded by nässelblom & choklad.
Visst är det Taraxacum officinale, som maskrosen heter på latin, som tittar fram här nedanför. Utbrett och avskytt ogräs men samtidigt fascinerande med all sin växtkraft. En maskros kan bryta sig fram nästan var som helst. Den soliga färgen lyser upp, men visst kan man bli trött på alla dunbollar som sprider frön. I England är maskrosen på väg att utrotas då man bekämpat den alltför flitigt med kemiska medel. Det är synd för även ogräs behövs för den ekologiska balansen. Dessutom är maskrosen en fantastisk läkeväxt som stödjer bukspottskörtel, galla, lever och hela matsmältningen. Tugga några späda blad en stund innan måltiden så underlättar du matspjälkningen! Matmässig kan de späda bladen (sedan blir de beska) användas i en sallad, gärna blandade med någon mildare salladssort. Bladen kan även användas i soppor och stuvningar. Gröna blomknoppar är goda att fräsa i olivolja och pressa citron över Blommorna kan förstås bli maskrosvin. Så visst kan maskrosen göra mycket gott!

Wednesday, April 18, 2007

Kärleksmums



Originally uploaded by nässelblom & choklad.
Var dags glimt påminner mig om att tillvaron inte bara handlar om ogräs. Hon befinner sig i Ticino och önskar sig ett recept på ”Kärleksmums” och visst är det dags för lite choklad. Jag höjer blicken från marken och bjuder i stället på denna klassiker som även kallas ”Snoddas” av någon anledning. Men visst låter "Kärleksmums" godare?

KÄRLEKSMUMS ca 30 mindre bitar
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk

Glasyr:
75 g smör
1-2 msk kallt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl siktat florsocker
Garnering: kokosflingor

Ugnstemperatur: 175°C
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna, mjölken och matfettet. Häll smeten i en smord och bröad långpanna, ca 30x40 cm. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 15 min (känn efter att den är klar). Låt svalna.
Gör glasyren: Smält smöret. Rör ner de övriga ingredienserna tills du får en slät smet. Bred glasyren på kakan. Strö på kokos. Skär sedan kakan i bitar. Förvara svalt annars smälter glasyren.

Vilken blomma?



Originally uploaded by nässelblom & choklad.
Titta! En annan otroligt användbar växt blommar. Ser du vem det är?

Monday, April 16, 2007

Ät din fiende!



Originally uploaded by nässelblom & choklad.
De senaste dagarnas värme har verkligen satt fart på växtligheten. Nu går det nästan för fort, jag vill så gärna hinna se varenda litet steg. Kirskålens blad, formade som små gröna tumvantar, har redan hunnit en bit ovanför höstens torra lövrester. Äntligen, säger jag och många andra suckar. För er som har trädgård är den kanske mest ett fruktat ogräs eftersom den sprider sig snabbt och effektivt, men den har sina bra sidor. Bladen går att äta, använd dem späda i en paj till exempel (se bara till att det är kirs då den har några giftiga släktingar). Sitt latinska namn Aegopodium podagraria har den fått för att den förr ordinerades i form av omslag till de som led av podager, portvinstå eller gikt i stortån. Idag kan det också bevisas att växten innehåller ämnen som kan hjälpa mot ledvärk. Så i stället för att bekämpa kirskålen - ät upp den!

Sunday, April 15, 2007

Äggrörans hemlighet



Originally uploaded by nässelblom & choklad.
Äggröra borde vara världens enklaste rätt att laga till. Men efter några mindre lyckade försök glömde jag att äggröra ens existerade. Ingen stor sak, det finns massor av annat att äta. Ändå är det ett trevligt tillbehör en långfrukost eller som enkel lunch. Till saken, förra sommaren såg jag hur min pappa gjorde äggröra. Jag noterade att konsistensen blev mindre torr med vatten (eller grädde) i stället för mjölk. Dessutom gäller tålamod, absolut inte för hög värme, då blir den grynig. Kanske är det en självklar rätt på era bord, men jag kunde inte låta bli att dela med mig av min erfarenhet. Hur gör ni?

ÄGGRÖRA, 4 pers
8 stora KRAV-märkta ägg (mycket godare)
3 msk vatten eller grädde
salt och peppar
smör

Rör ihop äggen varsamt med en stor gaffel. Blanda ner vatten eller grädde. Salta och peppra. Smält lite smör i en tjockbottnad kastrull. Häll i äggsmeten och rör långsamt tills äggröran är krämig och fortfarande mjuk. När den är klar - tag genast bort kastrullen från den varma plattan och rör ner en liten klick kallt smör i röran. Lägg upp i en skål och ät tillsammans med grönsaker, rökt lax, rågbröd eller vad du gillar.

Friday, April 13, 2007

Cykeltur med bullpaus



Originally uploaded by nässelblom & choklad.
Solen skiner, luften är mild och jag är ledig med barnen. Perfekt att cykla på upptäcktsfärd bland kvittrande fåglar, nyvaknade blommor och späda blad. På förmiddagen hade vi bakat bullar som naturligtvis fick följa med på vår tur. Efter cirka fem minuters cyklande stannade vi och fikade under en ståtlig alm (det var en bedrift att klara bullarna så länge kan jag säga). Sedan var vi ute hela eftermiddagen. Alldeles underbart! Väderprognosen lovar fint väder i helgen på många platser, så packa fikakorgen med egenbakat eller köpt. Det viktigaste är att hinna njuta av våren. De här bullarna har lång jästid, så de kräver viss framförhållning. Receptet är ett klassiskt recept som jag fått av min mamma, men det kommer troligen från "Sju sorters kakor". I stället för vetemjöl använde jag dinkelmjöl som jag gillar bättre.

RIMBOBULLAR 25 st
25 g jäst
2 dl kallt mjölk
200 g rumstempererat smör
1 msk socker
ca 6 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
Fyllning:
75 g rumstempererat smör
1 msk socker
1-2 tsk vaniljsocker
Pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker, mandelspån eller finhackad mandel

Ugnstemperatur 250°C.
Blanda först ihop fyllningen så att den är klar. Sen bulldegen.
Rör ut jästen med lite av mjölken. Tillsätt resterande mjölk, rumstempererat smör, socker och vetemjöl. Arbeta samman till en smidig deg. Kavla ut den till en stor fyrkant, 40x40 cm. Skär den i fyrkanter, 8x8 cm. Lägg sedan en liten klick fyllning i mitten på varje fyrkant. Nyp ihop och lägg i pappersformar. Låt bullarna jäsa ca 2 timmar i rumstemperatur. Pensla med ägg, strö på strösocker eller mandel. Grädda mitt i ugnen 5-8 minuter.

Wednesday, April 11, 2007

Fantasifulla dinkelkex



Originally uploaded by nässelblom & choklad.
Vädret igår var isande kallt, vilket gav tid över för innesysslor. Till och med tid för ett roligt bakprojekt. Här är resultatet; smarriga dinkelkex med smördegssmak. Perfekta drinktilltugg, men även goda till te eller soppa. Det var väldigt kul att dekorera dem, men det tog tid. Vill du att det ska gå snabbare kan du förenkla genom att bara strö över frön, kärnor eller kryddor. Men just igår var det det kreativa momentet som var viktigast!

DINKELKEX, ca 90-100 kex i "normalstorlek"
75 g rumsvarmt smör
2 dl kesella
6 msk olivolja
salt
300 g (ca 6 dl) dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
1 äggula
vallmo- och sesamfrön, solros- och pumpakärnor

Mät upp smöret och låt det bli rumsvarmt. Sätt ugnen på 200 grader. Rör smöret smidigt, rör ihop det med kesella, olivolja och salt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i kesellasmeten. Knåda till en smidig deg. Kavla ut degen tunt. Ta ut kex med pepparkaksmått. Jag valde den vanligaste storleken, men det går t ex att göra pyttekex om man vill ha det, minska bara på ugnstiden i sådana fall.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla kexen med äggulan och strö över de frön eller kärnor du vill ha. En annan variant är att strö över någon krydda som t ex havssalt, kummin eller paprikapulver. Grädda kexen 10-12 minuter, tills de börjar få färg. Förvara i en lufttät burk i kylen.

Tuesday, April 10, 2007

Fruktsallad i påskens färg


frukt
Originally uploaded by nässelblom & choklad.
Påsklov. I år är barnen lediga veckan efter påsk, så de här dagarna blir det inte mycket tid för jobb och blogg. Däremot blir det säkert en del tid i köket. Ibland känns det som om det alltid är dags att äta något; frukost, lunch, middag och där emellan något mellanmål. Hur hinner man över huvud taget något annat? Då får det bli enkla rätter och säkra kort. Ett uppskattat mellanmål eller efterrätt är fruktsallad. Lätt som en plätt, man tager vad man haver och får helt olika sallader. Idag fortsätter vi i påskens färg: blonda apelsiner, klementiner, gult äpple, banan, konserverade aprikoser (fruktdisken är inte alltid så inspirerande) och ljust gröna vindruvor. Till det hasselnötter och kokos. Det blir gott!

Friday, April 06, 2007

Glad påsk!



Originally uploaded by nässelblom & choklad.
Det blåser kylig nordanvind, ibland skiner solen och rätt som det är haglar det. Men backar man ett steg och tar fram den varmare jackan igen är det härligt att promenera, ta med en termos och titta på allt som vaknar till efter vintervilan; blommor, små grässtrån och trädens knoppar som snart förvandlas till gröna blad. Ha en riktigt skön påskhelg!

Wednesday, April 04, 2007

Glutenfri chokladkaka med påskkycklingar



Originally uploaded by nässelblom & choklad.
Nästan påsk. Påskkärringarna börjar göra sig startklara för sin resa till Blåkulla. Godisaffärens påskharar står i raka led. Sockriga tittägg glittrar och förtrollar. Påskliljorna lyser härligt gula och kämpar för att hålla sig uppe i vinden. En härlig helg, tycker jag. Ett tillfälle att vara lite vårledig utan några större förpliktelser. Bara vara och passa på att träffa dem man vill. Kanske laga någon vårig mat eller en chokladkaka...Med receptet nedan får du en chokladkaka med kraftig smak av mörk choklad, vill du i stället ha en mildare med kakao och kesella eller ricotta får du titta här.

GLUTENFRI CHOKLADKAKA
200 g mörk chokladkaka 70% är gott (tycker jag)
200 g smör
2 dl strösocker
4 ägg
2 1/2 dl maizena majsstärkelse
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form, gärna med löstagbara kanter, och strö maizenamjöl i den.
Bryt chokladkakan i bitar och smät i vattenbad. Dela smöret i mindre bitar och låt det smälta med chokladen.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda maizenamjöl och bakpulver i en egen bunke. Rör ner choklad och smörsmeten i äggsmeten. Tillsätt mjölblandningen. Häll smeten i den smorda och bröade formen. Grädda i ca 20-25 minuter i 200 grader. Låt kakan svalna. Servera samma dag eller dagen efter. Dekorera med marsipankycklingar och godisägg. Servera med grädde.

Välkommen att kommentera!



Originally uploaded by nässelblom & choklad.
Jag fick just veta att det bara går att kommentera här om man har ett bloggerkonto. Jag vill självklart att alla som tittar in hos mig ska kunna lämna en kommentar. Så nu hoppas jag att det fungerar! I eftermiddag lägger jag in ett recept på en påskig chokladkaka.

Monday, April 02, 2007

Cyberkocken!



Originally uploaded by nässelblom & choklad.
Trots förlängd tävlingstid hade jag svårt att hinna med. Men i sista stund kommer ett bidrag till månadens Cyberkock. Ingredienserna Annette i sitt franska kök valt var citron, chorizo, kronärtskockor och bröd i någon form. Eftersom jag inte äter kött har jag bytt ut chorizo mot en mellanlagrad getost (hårdost) som bidrar med sälta. Färsk kronärtskocka kunde jag inte hitta, så det fick bli konserverade.

SALLAD MED KRONÄRTSKOCKSHJÄRTAN & GETOST
kronärtskockshjärtan, 1 burk
citron, pressad
olivolja
algsalt
rucola
körsbärstomater
1 päron, fast sort
chevrette, hård mellanlagrad getost
bröd
ev vitlök

Skölj kronärtskockshjärtana i vatten som sedan får rinna av ordentligt. Lägg kronärtskockorna i en skål, salta med lite örtsalt, pressa över citron och häll över olivolja. Jag saltade även med algsalt för att få mer smak. Låt stå och marinera, gärna några timmar, men har du inte tid så går det bra med kortare tid.
Sprid ut en bädd av rucola. Blanda med körsbärstomater och tunna päronskivor. Lägg på kronärtskockshjärtana. Hyvla över getosten. Ringla över lite olja och svartpeppar. Servera med rostat bröd som du skär i trekantsform eller gnid brödskivorna med vitlök och stek i lite olja innan serveringen.