Även om det regnar alldeles för mycket i stora delar av Sverige just nu, får vi väl tro att det är sommar. För mig är sommarmaten lättare än vintermaten. Det blir mycket sallader, grönsaker, bönröror och ibland lite fisk. Potatismos är till exempel typisk vintermat, men potatissallad gjord på färskpotatis bjuder jag gärna på under sommaren. Smart mat när man har gäster eftersom den går att förbereda i god tid.
POTATISSALLAD MED BÖNOR, SOLTORKADE TOMATER & KAPRIS, 6 pers
ca 1 1/2 kg kokt skrubbad eller skalad färskpotatis
ca 150 g haricots verts, eller andra gröna bönor
ca 10 st soltorkade tomater i olja, strimlade
kapris (skölj bort lagen)
ev valnötter och hyvlad parmesanost
Dressing:
1 dl olivolja
1 msk balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
1 liten vitlöksklyfta, pressad
örtsalt och svartpeppar
Har du torra soltorkade tomater, lägg dem i blöt så att de mjuknar. Häll av vattnet, klipp i strimlor och låt dem dra en stund i lite olivolja. Skrubba potatisen och koka den, skär den sedan i bitar/tärningar och lägg i en skål. Koka de gröna bönorna lätt, häll av vattnet och låt de rinna av ordentligt. Varva potatis, bönor, soltorkade tomater och kapris. Salta och peppra. Häll över dressingen, gärna medan potatisen fortfarande är ljummen, då tar den åt sig smaken extra bra. Extra gott tycker jag att det är att strö över hackade valnötter och hyvla parmesanost över salladen. Den här gången var valnötter och ost slut, så det fick bli den enklare versionen. Smaklig måltid!