Wednesday, August 29, 2007

Rosendoftande chokladtryfflar


truffles
Originally uploaded by nässelblom & choklad
Några vackra rosor fick bli inspiration till veckans Lördagsgodis hos Brazilian Linda. Temat är choklad och med tanke på mitt bloggnamn är det förstås obligatoriskt att lämna ett bidrag. Kombinationen blev dessa chokladtryfflar med några stänk rosenvatten. Gott, men något kletig konsistens vid rullningen. Men det gick bra när jag rullade dem i kakao. Jag använde havregrädde som jag tycker har en frisk smak, men vanlig grädde blir förstås också bra.

ROSENCHOKLADTRYFFLAR, 15-20 st
100 g mörk choklad, jag tog 70% eftersom jag gillar den
25 g smör
1 dl havregrädde (eller vanlig grädde)
knappt 1/2 tsk rosenvatten (smaka av, för jag tror att olika rosenvatten kan ha olika styrka)
kakao

Dela chokladen i bitar och smält den på svag värme i vattenbad. Se till att ångan inte kommer i chokladen, då blir den grynig. Rör om och lägg ner smöret som också ska smälta. Ta bort från värmen.
Rör ner grädden. Låt svalna och halvstelna i kylen. Rör om och blanda i rosenvattnet. Smaka av. När konsistensen känns formbar är det dags att rulla tryfflarna. Eftersom massan är kletig kan du använda två teskedar, annars går det lättare om du har kakao på händerna när du rullar. Rulla dem sedan i kakao. Förvara svalt.

Ordlös Onsdag

peaches

Titta in hos Nejma i Marocko så får du se och veta mer om Ordlös Onsdag.

Monday, August 27, 2007

Odlade med kärlek

Något av det bästa med sensommaren är allt gott som finns att skörda. De sista veckorna på landet kan jag gå ut i grönsakslanden och hämta riktigt god potatis, späda morötter, doftande lök, krispig sallad, tung zucchini, bönor och ärtor. Sockerärtor är nog det jag uppskattar allra mest att få äta direkt från landet. De är så överlägset goda mot de i affären. Jag tror att det verkligen är så, men det kan förstås också bero på att jag sett dem växa, sett hur de sköra blommorna vecklar ut sina blad och förvandlas till en ärtskida. Jag har rensat ogräs, luckrat upp jorden och burit vatten från bäcken. Det är klart att de innehåller så mycket mer än kommersiellt odlade grönsaker. Omtanke, möda och kärlek.
Så mitt bästa recept är: koka nyskördade sockerärtor en kort, kort stund, låt de rinna av. Krydda med en aning örtsalt och kanske en smörklick. Mer behövs inte!

Friday, August 24, 2007

Grillad aubergin med parmesanost


eggplant
Originally uploaded by nässelblom & choklad
Kommentarerna på bilden med nyfångade öringar blev många och associationerna väldigt olika. Det är det som är så spännande med bilder, att vi alla tolkar dem väldigt olika. Nu hade jag inte tänkt lämna er med fiskarna allt för länge, men härliga sommardagar, sol och badsugna barn kom emellan. Eftersom skolan börjar nästa vecka, var det bara att ta chansen att njuta lite mer av sommaren. Ett annat sätt att fölänga sommaren är att grilla så länge vädret tillåter det. Därför kommer här en enkel grönsaksrätt att testa på grillen.

GRILLAD AUBERGIN MED PARMESAN
aubergin/äggplanta
salt
olivolja
parmesanost

Skär auberginen på längden i långa, ca 1/2 cm tjocka skivor. Bred ut dem på ett fat eller i ett durkslag och strö över salt som drar ut vätska ur auberginen. Låt stå ca 1 timme. Torka eller skölj försiktigt bort saltet (sköljer du bort det, torka då av skivorna efteråt). Pensla skivorna lätt med olivolja. Hyvla eller riv ordentligt med parmesanost över auberginskivorna. Låt ligga på grillgallret, en stund tills osten smält.

Wednesday, August 22, 2007

Ordlös Onsdag



Se fler bilder hos Nejma i Marocko.

Tuesday, August 21, 2007

Svarta vinbär till vitaminfylld dryck


blackcurrent
Originally uploaded by nässelblom & choklad
Sensommartid och fortfarande tid för många goda bär. Eftersom jag själv gillar den här svartvinbärsdrycken så mycket, vill jag påminna om att plocka svarta vinbär om du har möjlighet. De innehåller så mycket nyttigt och är goda i olika vitamindrycker såväl färska som frysta.

Monday, August 20, 2007

Blommande is


borago officinalis
Originally uploaded by nässelblom & choklad
Gurkört är en kryddväxt med många egenskaper. Bland annat innehåller den c-vitamin och har en kylande förmåga. Ett enda färskt blad lär sänka temperaturen i munnen. Därför användes örten tidigare som medicin mot feber och feberyra. Gurkört har också hög halt av essentiella fettsyror som kan lindra vid t ex ledinflammationer. Enligt ett grekiskt ordspråk kan örten till och med hjälpa till att skänka livslust. Då ska man lägga de blå blommorna i vin och sedan dricka. Om det hjälper vet jag inte, men vackert blir det! Jag brukar frysa in blommorna i istärningar och bjuda till sommarbål eller vatten. På bilden syns också små blad från citronmeliss. Det ser fint ut med blommor och blad som flyter omkring. Gurkörtens blad är också ätliga och smakar just gurka. De passar bra att finhacka i sallad, örtsmör eller i sallader.

Friday, August 17, 2007

Picknick med pastasallad


IMG_5099
Originally uploaded by nässelblom & choklad
När jag är i mitt sommartorp trivs jag så bra att jag helst aldrig vill lämna platsen. Inte ens för en dagsutflykt. Men ibland vill övriga familjemedlemmar ge sig iväg och jag inser också att det kan vara uppfriskande med nya vyer. Just den här dagen, var det havet som lockade. Vattnet var kallt, men badbart för mig och mina barn eftersom vi älskar att bada. Vi simmade ut i det långgrunda vattnet, sen låg vi på vågorna och guppade in mot land. Om och om igen. När vi blev hungriga åt vi vår matsäck. Något som alltid är gott och enkelt att ha med sig är pastasallad. Efter att ha ätit det får man ny energi och orkar rita i sanden, bygga sandslott eller gå på upptäcktsfärd bland vackra stenar, drivved och snäckor.
Peston ger extra smak, annars är ingredienserna valda för att passa även barn. (Ibland gör jag en del av salladen utan pesto.) Blommorna är gurkörtsblommor, vackert blå och ätliga. Salladen blir lika bra utan dem, men visst ser det fint ut!

PASTASALLAD MED PESTO, SOCKERÄRTOR & FETA
Pasta, t ex farfalle eller fusilli (det går åt mindre pasta när den är kall än varm, beräkna 70-75 g/person)
Pesto, färdig på burk t ex Zetas
Sockerärtor
Tomater i klyftor
Gurka i halvmånar
Fetaost i kuber
Pistaschnötter
Örtsalt och svartpeppar
Dekoration: gurkörtsblommor

Koka pastan enligt paketets anvisning. Häll av vattnet och skölj pastan i kallt vatten så klibbar den inte ihop. Låt rinna av ordentligt.
Koka sockerärtorna. Klyfta tomaterna, skiva gurkan i halvmånar och fetan i tärningar. Blanda pastan med pesto, så att den blir lite krämig. Varva pasta, tomater, gurka, sockerärtor, fetaost och nötter. Krydda efter smak, men tänk på att peston ger en hel del smak. Dekorera med ätliga blommor om du har tillgång till sådana. Sen är det bara att ge sig ut!

Thursday, August 16, 2007

Lördagsgodis- grillspett med banan, jordgubbar och äpple



Originally uploaded by nässelblom & choklad
Veckan lördagsgodis hos Brazilian Linda ska innehålla banan. Vill du vara med och vill veta mer om hur det går till, skynda dig att läsa här. Godsakerna presenteras hos henne på lördag. Mitt bidrag är en äldre favorit: grillade fruktspett. En riktigt smaskig efterrätt, som dessutom är riktigt nyttig! Då gjorde jag dem i ugnen, men nu när det är grillsäsong passar fruktspetten bra att göra på utegrillen.

Tuesday, August 14, 2007

Ordlös onsdag hos Nejma i Marocko

IMG_4252

Långsam landning i stan och full fart till Blå Porten


IMG_4123
Originally uploaded by nässelblom & choklad
Hej igen! Det blev ett mycket längre uppehåll här än jag tänkt mig. Internetuppkopplingen på landet fungerade inte. Istället för att lägga tid på att lösa det, blev det en månad utan blogg och mail. Lite synd, men istället har jag varit ute mest hela tiden; skött om grönsaker och bär, samlat örter, varit med min familj, badat, träffat vänner och gjort sådant som hör ihop med min sommar. Nu är jag tillbaka i stan, rent fysiskt - men min själ finns fortfarande kvar i torpet i Hälsingland ett tag till. Långsam landning i stan med andra ord. Det kommer att märkas ett tag i både ord och bild.
Något som däremot gick i raketfart, var när jag igår slog på datorn och såg att en timme senare skulle det bli bloggträff med Ilva. Snabbt ilade jag iväg till Blå Porten som var träffpunkten. Där träffade jag förstås Ilva, Kinna som visade oss sin nya fina bok , Curious med sin söta lilla bebis, Krakelspektakel, Kristina/Tre Flickor, Nicoline/Fädernegården med make, Lotta/The many faces of L, Plommenad och Jörgen/Bloggregeringen. Det blev en väldigt trevlig eftermiddag med massor av prat och dessutom god mat!