När jag är i mitt sommartorp trivs jag så bra att jag helst aldrig vill lämna platsen. Inte ens för en dagsutflykt. Men ibland vill övriga familjemedlemmar ge sig iväg och jag inser också att det kan vara uppfriskande med nya vyer. Just den här dagen, var det havet som lockade. Vattnet var kallt, men badbart för mig och mina barn eftersom vi älskar att bada. Vi simmade ut i det långgrunda vattnet, sen låg vi på vågorna och guppade in mot land. Om och om igen. När vi blev hungriga åt vi vår matsäck. Något som alltid är gott och enkelt att ha med sig är pastasallad. Efter att ha ätit det får man ny energi och orkar rita i sanden, bygga sandslott eller gå på upptäcktsfärd bland vackra stenar, drivved och snäckor.
Peston ger extra smak, annars är ingredienserna valda för att passa även barn. (Ibland gör jag en del av salladen utan pesto.) Blommorna är gurkörtsblommor, vackert blå och ätliga. Salladen blir lika bra utan dem, men visst ser det fint ut!
PASTASALLAD MED PESTO, SOCKERÄRTOR & FETA
Pasta, t ex farfalle eller fusilli (det går åt mindre pasta när den är kall än varm, beräkna 70-75 g/person)
Pesto, färdig på burk t ex Zetas
Sockerärtor
Tomater i klyftor
Gurka i halvmånar
Fetaost i kuber
Pistaschnötter
Örtsalt och svartpeppar
Dekoration: gurkörtsblommor
Koka pastan enligt paketets anvisning. Häll av vattnet och skölj pastan i kallt vatten så klibbar den inte ihop. Låt rinna av ordentligt.
Koka sockerärtorna. Klyfta tomaterna, skiva gurkan i halvmånar och fetan i tärningar. Blanda pastan med pesto, så att den blir lite krämig. Varva pasta, tomater, gurka, sockerärtor, fetaost och nötter. Krydda efter smak, men tänk på att peston ger en hel del smak. Dekorera med ätliga blommor om du har tillgång till sådana. Sen är det bara att ge sig ut!