Tuesday, July 07, 2009

Sommarsallad med rädisblommor




Juli har startat med häftiga väderväxlingar, varm sol, kyliga vindar, kraftfulla regn och åska som dundrar. Grönskan frodas och naturen övergår från sparsmakad blomning till överdådig. Så rik att man nästan inte lägger märke till allt vackert. Vill man ha ännu mer blommor omkring sig är ett tips den här salladen med en blandning av smaker. Mina föräldrar bjöd mig och min familj på en ljuvlig midsommarmiddag med egenfångad öring. På bordet fanns även den här goda salladen. I receptet, som ursprungligen kommer från ICAs tidning Buffé, används babyspenat som passar bra ihop med aprikos, papaya och rädisa. Den här gången blev spenaten kvar i affären och den egna hade inte vuxit till sig. I stället fick det bli vanlig plocksallad. För att ge den mer smak plockade vi späda maskrosblad och blandade i. Det blev riktigt bra. De dekorativa rädisblommorna har min pappa skurit ut. Testa det, det är ett roligt pyssel! Räcker tiden eller tålamodet inte till, går det förstås lika bra att skiva rädisorna.

MIDSOMMARSALLAD ( som tillbehör till 4 pers)
Ca 250 g färsk babyspenat
1 apelsin
1 papaya
ca 1 dl torkade osvavlade aprikoser (blötlagda en stund)
1 knippe rädisor

Dressing:
2 msk koncentrerad flädersaft
1 msk balsamvinäger
1 1/2 msk olivolja
1/2 msk pressad citronsaft
1 1/2 msk vatten
örtsalt, svartpeppar

Skölj spenaten, låt den rinna av och riv ev i mindre bitar. Sprid ut på ett stort fat. Skala apelsinen, filea den och skär i mindre bitar. Skala papayan, kärna ur den och skär i mindre bitar. Lägg upp apelsinbitar, papaya och strimlade aprikoser på spenatbädden. Skiva rädisorna och lägg dem ovanpå. Ringla över dressingen.