Tuesday, September 29, 2009

Höstbär med sommarsmak



Än finns det mycket kvar att hitta i trädgården, till och med bär. Jag hittade smultron fulla av söt sommarsmak och klasar med gnistrande röda vinbär. Vinbärsbuskarna har tappat alla blad, ändå hänger det fullt med bär kvar. Jag ska skynda mig att göra mer vinbärschoklad innan frosten kommer. I morse var det riktigt kyligt och nu är det bara att inse att hösten smyger sig på. Har vi tur kan det förstås fortsätta att vara härligt uteväder länge till, men det är ändå dags att ta på sig jacka och strumpor i skorna.

Sunday, September 20, 2009

Leilas muffins med skogsbär




Solen fortsätter att skina och det är till och med varmare än det var förra veckan. Jag är så tacksam över de här veckorna som gör det möjligt att fortsätta vara ute med lätta kläder och stilla rörelser. Kanske börjar jag bli tjatig, men vädret påverkar mig så mycket och just nu är det ingen hejd på min glädje över vädret. Nu tänker jag ta en ordentlig promenad och det tror jag inte att jag är ensam om...Har du tid att baka något gott att ta med dig ut på promenaden eller till fikat på balkongen rekommenderar jag Leila Lindholms supergoda muffins. Receptet kommer från hennes bok "A piece of cake".

MUFFINS MED SKOGSBÄR, 12 st lagom till en muffinsplåt
100 g smör
2 dl mjölk
skal av 1 citron
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 dl bär (färska eller frysta) hallon, blåbär eller efter önskemål

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner den ljumma vätskan. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och vänd ner det i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och varva smeten med bär tills formarna är fyllda till 2/3. Strö några bär på toppen av varje muffins. Grädda i mitten av ugnen i cirka 12-15 minuter (ibland t o m lite längre). Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

Friday, September 11, 2009

Solrosor och groddade frukostfrön




Solen skiner och det är till och med varmt. Vilka fantastiska veckor vi fått! Jag har varit ute så mycket jag hunnit och tittat på sensommarens alla blommor. Ringblommor, rosenskäror, rudbeckia och solrosor. Visst är vårens blommor vackra och framför allt efterlängtade, men de blommor som kommer sent på säsongen är också betydelsefulla. Det varma milda ljuset lyfter fram alla färger och de är de här bilderna och dofterna jag vill bära med mig länge länge. I år har jag sett så många ståtliga solrosor, kanske för att sommaren sträckt ut sig. Just när det gäller solrosor, har de till och med lite med mat att göra. Solrosfrön innehåller vitaminer och mineraler som bland annat hjälper immunförsvaret och har i dag blivit en vanlig ingrediens i müsli och som topping. Jag brukar själv toppa min frukttallrik på morgonen med solrosfrön. Numera lägger jag dem i blöt på kvällen, då startar en groddningsprocess som gör fröna mer lättsmälta och näringen mer tillgänglig. På morgonen silar jag bort vattnet och äter dem med frukt. Godaste frukosten för mig!

Friday, September 04, 2009

Det blev en tårta också...




När jag hade plockat röda vinbär, fick jag önskemål från familjen om en vinbärstårta. Nja, varför det - det är ingen som fyller år just nu? Men ok, någon enda gång på året går det väl bra att äta tårta utan födelsedagsfirande. Jag bakade en tårtbotten som jag fyllde med ett lager marsankräm och ett lager vinbärskräm. Vinbärskrämen gjorde jag genom att mixa vinbären lite lätt med någon msk socker. Mixa bara lite grann, annars blir det rinnande saft i stället. Det går även att mosa med en gaffel, men jag ville ha dem något saftigare. Lägg ihop bottnarna med fyllningen. Täck tårtan med vispad grädde. Dekorera med hyvlad mörk choklad och vinbärsklasar. Det blev en bra smakbrytning mellan syrliga vinbär, söt marsankräm och choklad. Väldigt gott med andra ord! Så gott att jag nu har fryst in mixade vinbär för att kunna använda som fyllning längre fram. Önskar er alla en riktigt bra helg!

Tuesday, September 01, 2009

Choklad med natrulig vinbärssmak




Nu är det bara att njuta av trädgårdens skatter. Fortfarande finns det till och med röda vinbär i bra skick att ta rätt på. Välmogna och smakrika passar de till de här chokladgodisarna. Jag skrev om dem förra sommaren, men har själv glömt dem tills nu. Därför vill jag påminna både er och mig om hur gott det blir med äkta smak, jämfört med de syntetiska smaktillsatser som i regel används i färdiga produkter. Ändå finns det undantag - just när det gäller choklad börjar allt fler företag satsa på naturliga smakämnen. Det hoppas jag att vi får se mer av. Så här gör du dina egna chokladbollar med vinbärssmak. Ta en chokladkaka (jag tog Fazers Premiumchoklad 70% då jag tycker att det känns onödigt att välja extra lyxig choklad för att mixa sönder). Bryt den i bitar och mixa den i matberedare tillsammans med vinbären från några klasar. Är det svårt att mixa, kan du blanda ner lite grädde. Rulla till bollar, lägg dem i små formar och toppa med ett rött vinbär. Ställ in i kylen och låt dem stelna något innan du äter dem. Mums!