Lyxig tomatsås
Äntligen går det att hitta grönsaker odlade i Sverige. För det mesta har de mycket mer smak än sådana som plockats innan de mognat för att transporteras lång väg. Lyxigast är förstås om man har egna odlingar och kan äta det man odlat direkt när det skördats. Jag har just fått goda tomater från mina föräldrars trädgård, både stora och små sorter. De små ser ut som vinbär och är godare än godis - de äter mina barn upp i ett nafs. De större räcker lite längre. Mognar fler tomater än du hinner äta är tomatsås ett bra sätt att ta vara på dem. Använd välmogna tomater med mycket smak. Gör du en större sats kan du frysa in och spara.
TOMATSÅS PÅ FÄRSKA TOMATER, ca 4 portioner
1 stor gul lök, hackad
olivolja
1 kg välmogna tomater
½ tsk socker
½ tärning grönsaksbuljong
ev lite balsamvinäger
örsalt och svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
färsk basilika
Fräs den hackade löken varsamt i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Skålla tomaterna och dra av skalet om det är tjockt annars kan det vara kvar. Skär tomaterna i stora bitar, körsbärstomater i halvor (sila bort kärnorna om du vill) och lägg ner dem i kastrullen. Koka försiktigt upp såsen. Tillsätt socker, buljong och eventuellt en skvätt balsamvinäger. Låt koka ihop ordentligt med lock på låg värme gärna i 1 timme. Rör om ibland och späd med vatten om det ser torrt ut. Tillsätt den finhackade vitlöken. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner rikligt med färsk basilika innan du serverar såsen.