Saturday, May 14, 2011

Godisträd


Just nu finns det underbart goda almfrön att plocka och toppa salladen med. Nötig fin smak och bra innehåll - om än lite i varje frö. Det här är en delikatess som bara finns några dagar varje vår. Fröna ska vara ljusgröna och fräscha, så fort de börjar torka blir smaken trist. Så det är bara att gå ut och mumsa lite från träden. Ha det gott!

Sunday, May 08, 2011

Macarons med hallonsmak


Macarons har länge varit en favorit bland bloggare. Trots deras lockande uppenbarelse har jag inte kommit mig för att baka sådana. Det är ett bakverk som inger respekt, mandelmjöl ska malas, proportionerna vara de exakt rätta och äggvitan vispas i en absolut torr bunke. Med andra ord krävs stor noggrannhet, inget för en som tycker om att laga mat "på känn". Eila på Eila bakar bakade macarons i olika omgångar och fick mig till sist att testa. En av mina döttrar drev också på projektet. Trots mina våndor gick det bra! De rosa kakorna blev perfekt frasiga och smakade otroligt gott. Jag använde en kombination av Eilas recept och ett av Mia Öhrn. Fyllningen är vit choklad med hallon. Det kommer säkert att bli fler försök nu när jag kommit igång....Ett tips är att skålla mandlarna och göra mandelmjölet i god tid så att det är torrt när det är dags att baka.

Wednesday, May 04, 2011

Ogrästid


Efter all härlig vårsol som värmde oss under påskhelgen kom valborg med kyla och regn. Inte helt oväntat men nu vet vi i alla fall att våren finns och snart tittar den fram igen. Massor med blommor är redan här, grönskan är skir och ny och ogräset är som allra finast - om man gillar att äta det förstås, i rabatterna är det inte lika trevligt med ogräs. När regnet torkat upp ska jag gå ut och plocka ljusgröna nässlor och späda kirskålsblad innan de växer sig för grova. Kanske ska jag göra en kirskålspaj eller varför inte nässelpesto. Om du har senaste numret av tidningen Hälsa (nr 5) kan du läsa om ogräsmat i ett reportage jag gjort för dem. Så i stället för att gå in i matvarubutiken rekommenderar jag en tur ut i det gröna med sax, påsar och handskar som skyddar mot nässlans brännande hår.