Friday, September 29, 2006

Mera äpplen

Bor du i Stockholm föreslår jag en promenad ute vid Rosendals trädgård, på Djurgården. Där finns många olika sorters äppelträd att titta på. Endel stammar ser ut att bara vara ett hölje, ändå lever träden. De orkar till och med bära upp några grenar som tyngs av äpplen. På träden hänger skyltar med namn som Signe Tillisch, Åkerö, Ingrid Marie osv. På gräsmattan ligger gyllene äpplen som gömda skatter. Sen ska jag torka äppelringar. Det är gott som snacks, i yoghurten och i müslin.

TORKADE ÄPPLEN
Kärna ur äpplena med en äppelurkärnare. Skär dem i tunna skivor (som ringar), ca 3 mm. Torka dem på bakplåtspapper och plåt i ugnen på låg värme, eller trä dem på pinnar eller snören som du spänner upp. Låt dem torka på en torr och luftig plats. Förvara sedan i burkar med lock. ta fram och njut!
Tips: Vill du att äpplena ska behålla sin ljusa färg, kan du doppa dem hastigt i lite lättsaltat vatten (ca 1 tsk salt till 1 liter vatten) innan du torkar dem.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home