Tuesday, October 03, 2006

Hudläkande gyllene olja

När jag igår såg att det fortfarande fanns fina ringblommor kom jag att tänka på vad mycket de kan användas till. Ringblomman innehåller bland annat ämnen med hudläkande egenskaper. Det är lite sent på säsongen, men hittar du välhållna blommor kan du pröva att göra den här hudoljan eller salvan. Ringblomman är bra för torr hud, småsår, böjveckseksem, förhårdnader mm.

RINGBLOMSOLJA
ringblommor, ev lite blad och stjälkar
kallpressad olivolja eller annan kallpressad olja t ex solros, raps eller mandel.

Plocka blommorna när det är soligt och torrt. De ska vara vackra, inte sloka och absolut inte innehålla fukt, då kan de mögla. Plocka loss kronbladen och eventuellt lite fina blad. För säkerhets skull kan du låta dem torka några timmar på t ex hushållspapper. Då försvinner även eventuella småkryp.

Lägg de halvtorkade ringblommorna i en genomskinlig vid glasburk. Häll sedan på olja så att blommorna täcks (annars kan mögel bildas). Lämna lite jäsutrymme kvar i burken. Sätt på locket. Låt oljan stå och dra i ett halvsoligt fönster eller nära ett element ca 3 veckor. Cirkulera eller vänd burken försiktigt en gång varje dag så att oljan rörs om, annars kan de växter som ligger överst börja ruttna. Har några blommor kommit ovanför oljan får du peta ner dem med en sked.
Öppna burken några gånger per vecka för att släppa ut jäsgaser som bildas.

När oljan är klar behöver den silas genom ett finmaskigt kaffefilter av nylon eller en silduk. Försök att få ut så mycket av oljan som möjligt från filtret. Häll upp på mörka flaskor eller burkar så att oljan är skyddad mot ljuset. OBS: Oljan är koncentrerad. Ska du använda den som hudolja tar du en del av den koncentrerade ringblomsoljan och späder med sex delar bra, kallpressad olja (oliv, solros, raps eller mandel).
Längre fram kommer ett recept på salva.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home