Thursday, October 05, 2006

Pepparrot med styrka

På mitt mjölkpaket står det om pepparrot. Enligt en skröna från 1200-talet sägs det att om man gnider in händerna med pepparrot kan man ta i huggormar utan risk. Det sades också att den som har en bit pepparrot i portmonnän aldrig ska sakna pengar. Det där med huggormar vågar jag inte lita på, men lite pepparrot i plånboken är kanske värt att pröva. Vad jag däremot vet är att pepparrot är en fantastisk liten rot som kan stärka vårt immunförsvar och även rensa näsa och svalg vid förkylningar. Till kokt fisk är det en klassiker med skirat smör och pepparrot. Här är ett smalare alternativ som bl a passar till rökt lax eller som grönsaksdip.

PEPPARROTSRÖRA
riven pepparrot efter smak
avrunnen yoghurt (eller turkisk/grekisk)
örtsalt
ev lite olivolja
Riv pepparrot och blanda med youghurt. Smaka av med örtsalt och ev lite olja. Låt stå och dra en stund i kylen innan serveringen, då utvecklas smaken bättre.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home