Thursday, July 05, 2007

Potatissallad med bönor, soltorkade tomater & kapris



Originally uploaded by nässelblom & choklad
Även om det regnar alldeles för mycket i stora delar av Sverige just nu, får vi väl tro att det är sommar. För mig är sommarmaten lättare än vintermaten. Det blir mycket sallader, grönsaker, bönröror och ibland lite fisk. Potatismos är till exempel typisk vintermat, men potatissallad gjord på färskpotatis bjuder jag gärna på under sommaren. Smart mat när man har gäster eftersom den går att förbereda i god tid.

POTATISSALLAD MED BÖNOR, SOLTORKADE TOMATER & KAPRIS, 6 pers

ca 1 1/2 kg kokt skrubbad eller skalad färskpotatis
ca 150 g haricots verts, eller andra gröna bönor
ca 10 st soltorkade tomater i olja, strimlade
kapris (skölj bort lagen)
ev valnötter och hyvlad parmesanost

Dressing:
1 dl olivolja
1 msk balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
1 liten vitlöksklyfta, pressad
örtsalt och svartpeppar

Har du torra soltorkade tomater, lägg dem i blöt så att de mjuknar. Häll av vattnet, klipp i strimlor och låt dem dra en stund i lite olivolja. Skrubba potatisen och koka den, skär den sedan i bitar/tärningar och lägg i en skål. Koka de gröna bönorna lätt, häll av vattnet och låt de rinna av ordentligt. Varva potatis, bönor, soltorkade tomater och kapris. Salta och peppra. Häll över dressingen, gärna medan potatisen fortfarande är ljummen, då tar den åt sig smaken extra bra. Extra gott tycker jag att det är att strö över hackade valnötter och hyvla parmesanost över salladen. Den här gången var valnötter och ost slut, så det fick bli den enklare versionen. Smaklig måltid!

6 Comments:

Blogger Ilva said...

Fasen och jag som la ut ett potatissalldsrecept nyss....

11:18 AM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

ilva: dessutom verkar vi ha tittat in hos varandra ungefär samtidigt. Vilken synkronicitet! Men det är väl bara bra med fler varianter på potatissallad, det går att äta många gånger på en sommar.

4:12 PM  
Blogger Åsa said...

Håller med om att sommarmaten brukar vara av det lättare slaget. Dock brukar det hänga samman med värmen. I detta innesittarväder blir det istället mycket bak och varma grytor ;) Men en och annan potatissallad slinker ju såklart ner. Kanske ska jag lägga ut en veganvariant...

3:49 PM  
Blogger Orchidea said...

Det ser gott ut... riktigt sommar men idag känns det som vinter, så kallt och det regnar så mycket! Hoppas att solen kommer tillbaka snart...
Ciao.

5:10 PM  
Blogger izza said...

Hej! Jag har utlyst en biff stroganoff-tävling! Välkommen att deltaga! http://smakrik.blogspot.com/2007/07/biff-stroganoff-tvling.html

11:58 AM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

åsa: ja, det är klart att det blir annorlunda när det regnar. Nu har regnet (och bananflugorna) nått mig också, så ikväll blev det risotto, som inte är särskilt somrigt.

orchidea: det är verkligen ruggigt, har varit hela dagen i regnet på Gröna Lund! Men nu är jag uppvärmd av en rejäl middag med bl a risotto.

izza: tack för tipset! ska titta in hos dig, men biff stroganoff har jag tyvärr inget speciellt recept på...

8:28 PM  

Post a Comment

<< Home