Nu kommer ljusare dagar
Ännu en vacker snödag, solen skiner redan och luften är klar. Visst är det fortfarande mörkt på morgonen, men det blir ljusare för varje vecka. Igår uppmanade jag er att gå ut i snön med matsäck, då borde jag väl bidra med ett passande recept. Vad sägs om äppel- och kanelmuffins? De är lite ljusa i färgen, vilket beror på att jag använt sojamjölk. Jag gillar smaken, men det innebär också att de är mjölkfria om någon är laktoskänslig. Naturligtvis går det lika bra med vanlig mjölk.
ÄPPEL & KANELMUFFINS 10-12 st
4 dl siktat dinkelmjöl (eller vetemjöl)
2 tsk bakpulver
lite salt
1 ägg
1 dl socker
2 dl osötad sojamjölk (eller vanlig mjölk 3%)
5 msk olja (jag tar raps eller oliv)
1-2 äpplen
kanel
Sätt ugnen på 200°
- Förbered äppelfyllningen. Skala äpplena och skär dem i tunna skivor. Häll på kanel och blanda så att skivorna får kanelsmak.
- Blanda mjöl, bakpulver och salt i ett litermått.
- Knäck ägget i en bunke, häll ner sockret. Vispa med elvisp till smeten blir gulvit och pösig. Häll i mjölken och oljan.
- Häll ner mjölblandningen i smeten och rör om tills den blir jämn.
- Ställ ut 10-12 muffinsformar (mina var så tunna så jag tog dubbla för att få bättre stadga) på en plåt. Häll smeten i formarna så att de blir något mer än halvfulla. Tryck ner äpplena försiktigt.
- Sätt in i ugnen och grädda ca 20 minuter. Med sojamjölk blir även de färdiga muffinsarna ljusa i färgen.
ÄPPEL & KANELMUFFINS 10-12 st
4 dl siktat dinkelmjöl (eller vetemjöl)
2 tsk bakpulver
lite salt
1 ägg
1 dl socker
2 dl osötad sojamjölk (eller vanlig mjölk 3%)
5 msk olja (jag tar raps eller oliv)
1-2 äpplen
kanel
Sätt ugnen på 200°
- Förbered äppelfyllningen. Skala äpplena och skär dem i tunna skivor. Häll på kanel och blanda så att skivorna får kanelsmak.
- Blanda mjöl, bakpulver och salt i ett litermått.
- Knäck ägget i en bunke, häll ner sockret. Vispa med elvisp till smeten blir gulvit och pösig. Häll i mjölken och oljan.
- Häll ner mjölblandningen i smeten och rör om tills den blir jämn.
- Ställ ut 10-12 muffinsformar (mina var så tunna så jag tog dubbla för att få bättre stadga) på en plåt. Häll smeten i formarna så att de blir något mer än halvfulla. Tryck ner äpplena försiktigt.
- Sätt in i ugnen och grädda ca 20 minuter. Med sojamjölk blir även de färdiga muffinsarna ljusa i färgen.
5 Comments:
Intressant med sojamjölk! Måste börja testa lite! Vackert bleka!
Bra förslag med sojamjölk. Jag måste också testa. Vad roligt att du har bilder nu! =)
Ilva: Du brukar ju alltid testa nya spännande varianter! Vad fint det låter med "vackert bleka".
Kinna: Även du brukar testa en hel del. Ja, jag tycker själv att det är väldigt roligt med bilder!
ÅH så gott det ser ut, skicka hit! : ) Ska testa inom kort!
var dags glimtarn: det skulle jag gärna göra, men de blev uppätna på en gång!
Post a Comment
<< Home