Cheesecake med mascarpone & kanel
Det är lördag och dags för lördagsgodis hos Brazilian Linda. Jag var sent ute men lägger ändå ut ett lördagsrecept som innehåller lite av veckans ingrediens; vanilj. I stället för philadelphiaost tog jag italiensk färskost, mascarpone, som fanns i min kyl. Men vilket som går bra. Kakan är enkel att göra och kan varieras med eller utan kanel och med olika bär eller frukter som garnering.
CHEESECAKE MED MASCARPONE
Botten:
10 digestivekex (finns även glutenfria, de är mindre så ta då 15-16 kex)
75 g smör
1 tsk malen kanel
Fyllning:
250 g mascarpone, italiensk färskost (absolut inte mögelosten) eller philadelphiaost
250 g mezeyoghurt (2 1/2 dl)
1/2 dl socker
1-2 tsk vaniljsocker
pressad citron, ca 1/2 (smaka av så balansen mellan sött o friskt blir bra)
2 äggulor
Garnering:
Malen kanel
Bär eller frukt efter säsong
Sätt ugnen på 175 °C. Smula sönder kexen i matberedaren eller lägg dem i en plastpåse och banka sönder dem. Smält smöret. Blanda kexsmulorna med det smälta smöret och kanel. Tryck ut massan i en pajform, ca 20 cm i diameter, gärna med löstagbar botten, så att du får en tunn botten. Ställ pajformen på en plåt med bakplåtspapper. Förgrädda bottnen 7-8 minuter.
Blanda/mixa färskost, yoghurt, socker, vaniljsocker, citron och äggulor till en jämn smet. Smaka av och tillsätt ev mer pressad citron eller vaniljsocker. Fördela smeten i formen. Pudra försiktigt malen kanel överst om du vill ha det. Grädda mitt i ugnen i 20-30 minuter. Servera kakan kall med bär eller skivad frukt till.
clear="all"
CHEESECAKE MED MASCARPONE
Botten:
10 digestivekex (finns även glutenfria, de är mindre så ta då 15-16 kex)
75 g smör
1 tsk malen kanel
Fyllning:
250 g mascarpone, italiensk färskost (absolut inte mögelosten) eller philadelphiaost
250 g mezeyoghurt (2 1/2 dl)
1/2 dl socker
1-2 tsk vaniljsocker
pressad citron, ca 1/2 (smaka av så balansen mellan sött o friskt blir bra)
2 äggulor
Garnering:
Malen kanel
Bär eller frukt efter säsong
Sätt ugnen på 175 °C. Smula sönder kexen i matberedaren eller lägg dem i en plastpåse och banka sönder dem. Smält smöret. Blanda kexsmulorna med det smälta smöret och kanel. Tryck ut massan i en pajform, ca 20 cm i diameter, gärna med löstagbar botten, så att du får en tunn botten. Ställ pajformen på en plåt med bakplåtspapper. Förgrädda bottnen 7-8 minuter.
Blanda/mixa färskost, yoghurt, socker, vaniljsocker, citron och äggulor till en jämn smet. Smaka av och tillsätt ev mer pressad citron eller vaniljsocker. Fördela smeten i formen. Pudra försiktigt malen kanel överst om du vill ha det. Grädda mitt i ugnen i 20-30 minuter. Servera kakan kall med bär eller skivad frukt till.
clear="all"
14 Comments:
Hej! Fâr jag länka till dig?
Jag gjorde min Tajine i gâr och det blev verkligen un délice.
Smakade jättebra och gott, saknade säkert mer kryddor, fâr prova mig fram.
Jag skall gâ och göra Rosendals morotskaka nu och sedan köttbullarna. I kväll skall vi pâ Teater och sedan käka här!
Jag provar din cheescake nÄsta vecka!
Tack för hjälpen.
Men fatta vad gott!! Och så var det visst redan lördag igen - jag förstår inte att jag hela tiden missar detta och jag som ändå bakar hela tiden typ. Fast nu måste jag ju testa din cheesecake :) i alla fall. Får väl ställa till med lite kalas eller så :)
lillie d'amour: det får du gärna göra! Jag ska uppdatera min länklista vid tillfälle, då ska jag länka till dig. Men nu har jag inte tid att ordna med det. Ha det så trevligt på teatern och smaklig måltid!
åsa: veckorna går så snabbt. Det är svårt att hinna med allt, jag var sen med det här receptet, men Linda har kanske överseende med det. Jag har inte heller hunnit med Cyberkocken.
Klart att jag har överseende med det :) vad kul du ställde upp och gott verkar det också, cheesecake är ju såå gott!
Mmmm låter som mums för oss som växer.
brazilian linda: vad snällt av dig! Cheesecake är en bra efterrätt som går att göra på många olika sätt.
kersti: absolut, utan tvekan!
Otroligt gott både låter och ser det ut! Just nu har jag banne mig inte tid till nåt känns det som men jag borde försöka med den här!
Mamma Mia BUONISSIMA :)
Måste måste få till samma kaka.....
Hej, vad kul att du titta in hos mej, här hos dej blir man dreglande över allt det goda. Den här kakan verkar smarrig. Jag mumsade själv på en äppelkaka i helgen med hasselnötter och havregryn utan mjöl, helt suveränt god. Kram och ha det gott bland alla godsaker.
Oj, vilken fin bild! Jag blev rent glad när jag såg den. Måste prova receptet och se om den är lika god som den ser ut...
Tack för en jättefin blogg!
/Katrin
ilva: jag är så nyfiken på allt vad du jobbar med just nu...Det är svårt att hinna testa andras rätter och bakverk när man ska underhålla sin egen blogg. Du har gjort så mycket gott som jag vill pröva!
var dags glimtarn: certo, è abbastanza facile! Fai la brava!
birgitta: tack det samma! Det låter som du ätit en riktigt god äppelkaka. Havregryn blir väldigt smarrigt. Ha det bra du också.
familjen edvall/katrin: välkommen hit! Tack, vad glad jag blir! Nu blir jag nervös...tänk om bilden är bättre än kakan. De jag bjöd var mycket nöjda, men jag rekommenderar att ni äter den kall. Det är gott att ha t ex bär till.
Oj oj oj.....här blir man alltid sugen på att laga mat och baka när man kommer och hälsar på ..:=)Dina bilder får det att vattnas i munnen....men tyvärr är jag dålig på det där just nu...att testa nya rätter menar jag. Men när man väl gör det så är det både kul och utvecklande!
Men din kaka ser oerhört frestande ut....får försöka prova den i helgen....kraaaammm!
clara: tusen tack för dina snälla ord! Jag förstår om du inte hinner, du verkar ha väldigt många andra projekt att ägna din tid åt just nu (eller kanske mest hela tiden). Dessutom har du ju bestämt dig för att fokusera, då får väl bakningen vänta lite. Kram till dig!
Den här var inte så söt, och funkade därför jättebra tillsammans med jordgubbar med lite lime, socker och vanilj. Uppskattades av mina vänner ;)
Post a Comment
<< Home