Thursday, September 06, 2007

Daggkåpans klara pärla

Daggkåpan är bland de vackraste växter jag vet. Att en sommarmorgon gå ut och titta närmare på den klara vattendroppen som lagt sig i kåpans botten tillhör naturens små mirakel. Alkemisterna trodde att den lilla daggpärlan var himmelskt vatten som de skulle kunna använda för att skapa guld eller den vises sten. Det skulle i sin tur vara en väg för att nå närmare gud. Därför har också alkemisterna fått ge växten dess latinska namn ”Alchemilla vulgaris”. Daggkåpan innehåller fukt och även vissa sårläkande ämnen. Därför plockar jag dem, torkar och använder till egen flytande tvål. Tvål med både välgörande egenskaper och minnen av sommaren!

6 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Tack för att du skriver så vänliga ord inne hos mitt....jag blir glad!!! Nu blev jag nyfiken....flytande tvål....kanske du kunde skriva ett inlägg om det någon dag!!! Jag har massor av daggkåpa!!!

1:24 PM  
Blogger Lella said...

Hade ingen aning om att man kunde använda daggkåpan till annat än vackra blomsterarrangemang. Roligt information! Daggkåpan är en favorit och jag väntar på att min ska växa till sig lite mer. Har en på landet som min mor pysslar om och den är enorm. Måste tipsa om att den kan användas tvål.

7:49 PM  
Anonymous Anonymous said...

tänk att man kan använda daggkåpa till tvål. Visst är naturen fantastisk.
Jag sitter just nu och avnjuter ett glas svartvinbärsdricka gjort efter ditt recept fast med vanlig mellanmjölk istället för havremjölk. Smakar jätte gott. det dröjde ett tag innan jag kunnat prova. Köpte hem banan efter banan men någon annan hann hela tiden före, men nu äntligen fanns bananer kvar.

9:25 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

clara: tack själv för inspirerande texter och bilder! Att göra tvål är ganska enkelt - men det är hela processen; plocka växter, torka, göra avkok, temperaturer och hygien som gör det lite bökigt att skriva om i ett inlägg. Vad härligt med mycket daggkåpor, de är så vackra! För medicinsk effekt är de vilda bäst, dvs de innehåller mer aktiva ämnen av någon anledning. Men något som är lätt att göra är ett hand- eller fotbad med färska eller torkade örter som t ex daggkåpa. Ta ca en näve ört per liter vatten. Låt dra i ca tio minuter, sila av örterna eller låt dem flyta omkring i vattnet.

lella: det är faktiskt helt fantastiskt vad mycket man kan göra med utgångspunkt från naturen. I min kommentar till Clara skriver jag lite om hand- och fotbad. Som jag också skrev till Clara, så är de vilda daggkåporna allra bäst att använda medicinsk.

kersti: Åh, vad kul att du prövade och att det blev gott! Då vet jag att det fungerar även med vanlig mjölk. Det där är märkligt när maten bara försvinner... Ja, naturen är helt fantastisk!

9:52 PM  
Blogger Lillie plein damour said...

Du har underbara tips. Att göra sin egen tvâl.
Vill du gifta dig med mig? ...skoja bara!
Jag skall kolla dina recept, jag är ute efter en förrätt till min svenska middag i morgon, bâda är fransmän men som prova svensk mat.

9:49 AM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

lillie dámour: tack, tack jag får fundera på ditt erbjudande. Skämt åtsido, förrätter med lite svenskt stuk - det vet jag inte om jag har. Typiskt svenskt är väl löjrom, gräddfil, lök och kanske tunnbröd, någon snitt med räkor eller rent utav sill. Äter man kött finns ju renkött. Men allt det här är kanske svårt att få tag på eller superdyrt. Rökt lax är en bra förrätt. Lite sallad, en laxskiva, ev en klick pepparrotsost eller bara en klyfta citron. Man kan också gör små svenska brödsnittar (mjuka eller små knäckebröd) med någon svensk hårdost....Bryr man sig inte om det svenska är annars endivblad med en klick chevre/yoghurt- blandning trevligt, crostini med något gott på t ex chevre/yoghurt, tapenade, pesto.... Hoppas att du kommer på något.

11:11 AM  

Post a Comment

<< Home