Monday, August 27, 2007

Odlade med kärlek

Något av det bästa med sensommaren är allt gott som finns att skörda. De sista veckorna på landet kan jag gå ut i grönsakslanden och hämta riktigt god potatis, späda morötter, doftande lök, krispig sallad, tung zucchini, bönor och ärtor. Sockerärtor är nog det jag uppskattar allra mest att få äta direkt från landet. De är så överlägset goda mot de i affären. Jag tror att det verkligen är så, men det kan förstås också bero på att jag sett dem växa, sett hur de sköra blommorna vecklar ut sina blad och förvandlas till en ärtskida. Jag har rensat ogräs, luckrat upp jorden och burit vatten från bäcken. Det är klart att de innehåller så mycket mer än kommersiellt odlade grönsaker. Omtanke, möda och kärlek.
Så mitt bästa recept är: koka nyskördade sockerärtor en kort, kort stund, låt de rinna av. Krydda med en aning örtsalt och kanske en smörklick. Mer behövs inte!

9 Comments:

Blogger görel said...

Ljuvligt! Tyvärr misskötte jag mina egna sockerärtor i år på grund av alltför mycket jobb, men några fick vi i alla fall. Nytt försök nästa år!

8:23 AM  
Blogger Åsa said...

Håller med! Det är något speciellt att bara gå ut och skörda det man strax ska äta. Sockerärtor är också gott att t ex blanda med nykokt färskpotatis, fint strimlad purjolök och olivolja.

9:14 AM  
Blogger Lella said...

Mmmmm, sockerärtor är så otroligt gott! Har det ofta i salladen men även som du skriver , med en klick smör och lite salt. Mumma för kropp och själ helt enkelt. Och dina har dessutom odlats i en toppenmiljö, måste smaka extra gott :o)
Kram

11:30 AM  
Blogger Ilva said...

Sockerärtor är något jag saknar, jag kanske får ta och odla lite iallafall!

4:47 PM  
Blogger Poppins said...

Hej! Jag har precis beundrat dina foton på flickr, så nu var jag tvungen att kolla om du inte hade en blogg. Och det hade du! En matblogg, så läckert.
Visst smakar det speciellt när man har odlat råvarorna själv.

6:12 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

görel: det är tur att man bara är hobbyodlare, annrs skulle det vara värre. För mig var det pumporna som inte blev något av i år.

åsa: Ja, det är härligt. Med färskpotaits, purjo och olivolja blir det förstås också supergott!

lella: mumma för kropp och själ - det är på pricken vad det är!

ilva: gillar du inte att odla eller finns inte de rätta förutsättningarna på din tomt? Gissar också att du har tillgång till väldigt bra grönsaker i din närhet!

poppins: Välkommen, jättekul att du tittar in! Som du nog förstått, gillar jag dina foton väldigt mycket.

8:19 PM  
Anonymous Anonymous said...

Underbart! Själva har vi "bara" frukt och bär (kolla min länk, Bondens Marknad finns säkert i Hälsingland också).

12:10 AM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

hannele: frukt och bär är verkligen lyx att kunna plocka själv. Massor med smak. Jag har aldrig sett någon sådan marknad där, men de är rätt duktiga på att ha en del lokalt odlade produkter i de vanliga butikerna. Till exempel har ICA de underbaraste tomater man kan tänka sig odlade i Järvsö.

10:44 PM  
Blogger Tina said...

:)känner igen mig så i det du skriver. det går aldrig att jämföra något man köpt i grönsaksdisken med något man odlat själv. när jag blir stor önskar jag mig ett alldeles eget trädgårdsland och oj vad jag ska odla då!

4:16 PM  

Post a Comment

<< Home