Monday, October 08, 2007

Rostade nötter i skymningen


snacks
Originally uploaded by nässelblom & choklad
Sommarens kvällspromenader och utflykter är inte längre självklara. När mörkret kommer tidigare är det lätt att bli kvar hemma i köket, i alla fall för mig. Men den här veckan hade jag ärenden som, mer eller mindre, tvingade ut mig på kvällspromenader. Vad förvånad jag blev. Vädret var milt och massor med folk var i rörelse och på uteserveringarna var det fullt av gäster! Då kom jag på att jag annars brukar ta vara på det sista milda höstkvällarna, genom att gå ut på en av husets balkonger - ta på mig en varm tröja, tända ljus, och dricka en kopp te. Bara sitta och njuta av kontrasten mellan mörkret och alla upplysta fönster. Lyssna på ljuden, köksljud som kommer från andra kök, klapprande steg över gårdarna och lite svag musik någonstans. Gott tilltug till teet, är nötter. Blanda dem helt naturella i en skål eller rosta dem en stund i ugnen. Rostar jag dem tycker jag att mandlar, cashewnötter och hasselnötter passar bäst.

ROSTADE NÖTTER
sötmandlar
hasselnötter
cashewnötter, naturella
lite salt
ev pumpafrön eller russin

Skålla gärna mandlarna, koka upp vatten och lägg ner mandlarna en kort stund, ca en minut. Häll bort vattnet och tryck ut mandlarna ur skalet. Sprid ut dem på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Sprid också ut hasselnötterna och cashewnötterna. Rosta i ungnen på ca 200 ° värme i 8 -10 minuter. Håll koll på dem, så att de inte blir brända. Vill du ha pumpakärnor i din blandning, kan du låta dem rosta med en kort stund på slutet.å slutet. Salta och servera. Gillar du russin kan du blanda ner dem när nötterna svalnat. Rostade nötter passar förstås också alldeles utmärkt att bjuda på till en drink!

5 Comments:

Blogger Ilva said...

Ja jag borde också ta vara på att man fortfarande kan vara ute på kvällarna men det finns ju mygg här usch.
Vi får sitta någon gång tillsammans!

2:37 PM  
Blogger Åsa said...

Jomenvisst är det härliga kvällar, fastän det är lite mörkt. Nu i helgen luktade det grill lite varstans ifrån. Säkert det något ljumma väder som lockat ut folk. Rostade nötter är ju riktigt gott "kvällssnack" och snart kan man nog också köpa kastanjer att rosta :)

3:48 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

ilva: "le zanzare" är inte att leka med, snabbare och mer ettriga än svenska myggor till och med! Ja, tänk vad trevligt det skulle vara att sitta och prata i lugn och ro. Det får vi verkligen göra!

åsa: ja, man förlänger uteperioden betydligt genom att göra sådant även nu. Jag tycker att det har blivit en förändring åt det positiva hållet. Rostade kastanjer är något som helt klart förhöjer höstkvällarna!

5:27 PM  
Anonymous Anonymous said...

Det låter härligt. Varm tröja, te och nötter.

8:50 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

kersti: det är mysigt! Det gäller att ta vara på de olika årstidernas fördelar.

9:45 AM  

Post a Comment

<< Home