Friday, March 05, 2010

Sportlov med cup cakes



Sportlovsvecka med full aktivitet mest hela tiden, inte minst i köket. Mat många gånger förstås, men också skulpturverkstad med papier maché, origami, bakning med mera. En av mina döttrar bakade cup cakes, något varken hon eller jag gjort tidigare. Vanliga muffins - ja, men aldrig den överdådiga varianten med glasyr. Resultatet blev toppen! Lite onödigt sött med glasyr, tycker jag som inte gillar söt smak så mycket. Men åh så snyggt det blir, perfekt som en bakelse. Receptet är Leila Lindholms och kommer från ”A piece of cake”. För balansens skull får jag väl tillägga att det varit skridskor, jympa, dans och simning också, annars är det väl inget sportlov.

CUP CAKES MED HALLONFROSTING, 12 st
3 ägg

2½ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

100 g smör

1 dl mjölk

3½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

en nypa salt

skal och saft av 1 citron

3 dl färska hallon

Frosting:

3 dl florsocker

150 g philadelphiaost

1½ dl hallon

Hallon till garnering

Sätt ugnen på 175 grader.
 Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt vitt och pösigt.
 Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
 Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
 Blanda i rivet skal och saften av en citron.
 Ställ ut pappersformarna, helst i en muffinsplåt, och fyll dem till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.
Rör ihop florsocker och philadelphiaost till krämig konsistens.
 Vänd försiktigt ner hallonen och bred ut glasyren på muffinsen. 
Garnera med hallon.

21 Comments:

Blogger Sara said...

Cup cakes är ju lite det nya svarta... Men jag har aldrig ätit en. :)

8:29 PM  
Blogger Annika Christensen said...

Men så goda de ser ut.
Fin fina bilder.
Snart är det dags för mässa igen.
Ha en skön helg
Annika

9:01 PM  
Blogger Åsa said...

Åh, men så fina! Det smakar ju så mycket godare efter så all aktivitet också :-)
Och söta formar! Såg små fyrkantiga kartongformar idag på Åhléns men de var så hiskeligt dyra så det blev en liten bunt från Lagerhaus istället. Mina första mönstrade muffinsformar. Fast jag bakar sällan muffins så de får ligga i skafferiet så länge :/

Hoppas du haft sportlov du med och fått njuta av snön, solen och kramat ut det sista av vintern. Nu kommer nog snart våren trots allt :-)
Ha en skön helg! Krams
/åsa

9:16 PM  
Anonymous Kersti said...

Å vi latar oss mest. Bakade semelbullar som blir väldigt goda men också väldigt onyttiga. Nåväl vi har snart ätit upp dem och då blir det andra bullar, dvs inga bullar alls. Kram Ps: har du märkt att solen värmer :) Ds.

9:30 PM  
Blogger Erica said...

consuÅh vad goda de ser ut. Ska pröva baka till helgen har jag tänkt ;-D

1:14 AM  
Anonymous tina said...

Åh, så söta! :-)

8:16 AM  
Blogger Villa Solgården said...

HELT UNDERBARA BILDER! =)

Cupcakes (eller poliskakor som sambon säker i rak översättning ;)) är kul att göra! Och perfekt som bakelse som sagt.

Trevlig helg!

Sanna

8:29 AM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

Sara: Vissa saker blir sådär överdrivet trendiga. Det var första gången jag åt cup cakes.

Annika Christensen: Tack söta du! Ja, kanske kan vi ses en liten stund igen. Är du och Eva där och presenterar er nya bok?

Åsa: Det är skönt att röra sig och då känns det ju mer ok att äta cup cakes också. Formarna från Lagerhaus var säkert fina de också, muffinsformar är inte högsa prioritet om man ska hålla i sina pengar. Jag har set sanslöst dyra i leopardmönster och liknande, men valt bort dem. Efter en stund kastar man ändå bort dem. Jag har också fått njuta sportlov. Även om vi varit hemma är det skönt att ta det lite lugnare.

Kersti: Det är perfekt att få lata sig och ta dagen som den kommer. Hembakta semlor är väl ändå rätt ok. När jag bakar brukar jag alltid ta mindre socker (det gjorde även min dotter när hon bakade muffins). Sen har man ju aldrig i konstiga tillsatsämnen och liknande. Ja, solen värmer!

Erica: De blev väldigt lyckade, dottern tog mindre socker än i det här receptet och det blev väldigt gott med hallonsmaken.

tina: rosa och prickigt blev sött och färgglatt.

Villa Solgården: Tusen tack, nu blir jag så glad! Ja, de blir väldigt speciella och extra extra sådär. Ha en bra helg själv!

7:30 PM  
Blogger Erica said...

Får dom inte så vackra som dina ;-D

10:51 PM  
Anonymous josefina said...

underbara ätbara konstverk!

7:36 AM  
Blogger Malin - I min trädgård said...

Mums så smarrigt!

Kram M

4:00 PM  
Blogger Tigris Predikantan said...

Min äldsta dotter älskar att baka olika sorters muffins ... jag får se de på bild då hon bor söderut ... nån dag hoppas jag få smaka!
:)

10:05 PM  
Blogger Gårdsromantik said...

Så goda de såg ut - tur att ni motionerar också ;-)

Kram Maud

9:01 AM  
Blogger Tigris Predikantan said...

Tack för din kommentar. Ja, jag behöver lite glada händelser ... faktiskt. Hoppet finns där ... nu när det är mitt år som sagt!
:)

10:07 AM  
Anonymous Sanna said...

Dessa kanske jag skulle göra till sonens kalas på lördag....

du har förresten en liten blomma att hämta inne hos mig :)

10:03 PM  
Blogger Camilla Alvén said...

Vad söta de blev!
Jag tycker också att topping eller frosting blir lite väl sött men de blir väldigt vackra att titta på.
Mysigt att pyssla, sporta och baka med barnen - det gäller att passa på så länge de vill.
Ha det bra
Kram

12:21 PM  
Anonymous Helena Ljunggren said...

Vilke ljuvliga cupcakes, hallonen ser fantastiskt goda ut!

9:23 PM  
Blogger Unknown said...

Hejsan,
vilken härlig blogg du har. Det är alltså hit man ska vända sig när man är lite sugen på något gott:)
Ha det bra.
Camilla

1:37 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

Erica: Vad synd, hoppas att de blev goda i alla fall. Fast jag tror att de blev fina också.

josefina: Tack vännen!

Hwita villan: De var garanterat smaskigt!

Tigris Predikanten: Vilken tur att jag har min bakande dotter hemma och får smaka. Men det är kul att få se på bild också.

Gårdsromantik: Absolut - någon ordning måste det vara!

Tigris Predikanten: Hej igen! Ja nu är det ditt år!

Sanna: Tack! Jag har missat det eftersom jag inte ens varit inne på bloggen på ett tag, har haft mycket annat att göra.

Camillas Foto: Ja, det är verkligen bäst att göra det. Tiden går så fort och vips flyttar barnen. Det är så mysigt att få vara med dem.

Helena Ljunggren: Hallonen smakar friskt och gott, mums.

NataljaOblonskaja: Tack, du är väldigt välkommen! Ska kika in hos dig.

3:01 PM  
Anonymous Jenny said...

Vilka fina cupcakes, de ser jätte goda ut!

4:18 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

Jenny: De är jättegoda!

9:40 AM  

Post a Comment

<< Home