Wednesday, January 24, 2007

Värm dig med en stärkande löksoppa

Gnistrande snö och tio grader kallt. Så kom vintern till sist ändå. Det är vackert, det blir ljusare och det är toppen att få åka pulka och bygga snöskulpturer med barnen. Hemma passar det perfekt med soppa, idag en löksoppa. Före jul skrev DN ”Med minst en medelstor gul lök om dagen på tallriken sjönk risken för nio cancertyper med mellan 25 och över 80 procent, enligt en rapport från forskare på Mario Negri-institutet i Milano.” Att lök är nyttigt och bra har man vetat länge, men ibland är studier bra som bevismaterial. Nåja, lök är vanligt i många maträtter men nu satsar jag på en riktig lökkur.

GRATINERAD LÖKSOPPA 4 pers
Ca 1/2 kg gul lök, strimlad
2 purjolökar, strimlade
smör
ca 1 1/4 liter grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor, pressade
örtsalt, svartpeppar, timjan
gärna 1/2 gl torrt vitt vin
4 brödskivor, lättrostade
ca 3 hg riven ost, t ex Grevé

Sätt ugnen på 275°
Smält den gula löken och purjon varsamt i smöret så att den blir genomskinlig. Häll i vatten och buljongtärningar. Pressa ner vitlöken och krydda. Koka sakta under lock ca 20 minuter tills löken är mild och mjuk. Spetsa med vinet (kan naturligtvis uteslutas) och smaka av. När soppan är klar, fördela den i fyra ugnsfasta tallrikar eller portionsskålar. Täck med en skiva rostat bröd eller brödtärningar samt mycket riven ost.
Gratinera i ugnen i 275°, ca 10 minuter tills osten smält och fått färg. Servera, men tänk på att tallrikarna är mycket heta!
Soppan är god även utan gratinering. Du kan servera den som den är och bjuda på ett gott bröd och ost till.

2 Comments:

Blogger Kinna Jonsson said...

Löksoppa så gott!

Här kommer ett tips till dig om bilder. http://www.photoshoptips.se/

4:34 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

Kinna: Tack för tipset, ska genast titta vad som finns där! Ja, löksoppa är en enkel och billig rätt som till och med är trevlig att njuda gäster på. Såg att du bjuder på löksås, inte illa det heller.

4:01 PM  

Post a Comment

<< Home