Tuesday, December 19, 2006

Gnistrande frost och värmande couscous

Grässtråna ligger som kammade i mjuka virvlar mot marken. Träd och buskar gnistrar av frost. Allt har en annan färg. Till och med himlen och ljuset är annorlunda. Vackert men kallt. Jag går in i värmen och tänker på julkryddor, t ex saffran, en av våra vanligaste julkryddor. Självklar i lussebullarna, men idag använder vi saffran mer och mer även i matlagningen. Den dyrbara kryddan finns dokumenterad som läkeört i Kina redan 2 600 f Kr. Den användes också för att färga kläder. Under medeltiden började saffran att användas i mat och bröd i Europa. Maten får en speciell smak och en intensiv gyllengul färg. Här är det couscous som får visa sig i saffransskrud.

COUSCOUS MED GRÖNSAKER OCH SAFFRAN
(Lagom till 4 personer)
1 gul hackad lök
1 morot, hackad i små tärningar
1 röd paprika i små tärningar
1 bit zucchini, skuren i skivor och delad i fyra bitar
broccolibuketter, lätt förkokta
olja
1 vitlöksklyfta
timjan
salt och peppar

5 dl grönsaksbuljong
0,5 g saffran (1 kuvert)
2 msk olja
4-5 dl couscousgryn

Fräs löken i lite olja. Lägg ner morötter och paprika och låt fräsa en stund. Lägg ner zucchinin och broccolibuketterna. (Du kan också låta bli att fräsa broccolibuketterna och i stället dekorera lite snyggt med dem på slutet.) Fräs några minuter till. Pressa en 1 vitlöksklyfta i grönsaksblandningen. Smaka av med timjan, salt och peppar.

Koka upp buljong, saffran och olja. Ta bort kastrullen från plattan. Häll ner couscousgrynen i den varma buljongen och rör om. Låt stå och dra ca 5 minuter (beror på grynens grovlek, se förpackningen). Blanda med grönsakerna. Servera som en rätt på julbordet eller en buffé eller som egen rätt tillsammans med en chutney, mezeyoghurt och linsbiffar (kött går förstås också bra).

2 Comments:

Blogger Ilva said...

Bra ide med saffran o couscous!

12:15 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

Ilva: Ja, couscousgrynen ser festligare (och juligare) ut när de får färg. Dessutom gillar jag smaken.

2:55 PM  

Post a Comment

<< Home