Sunday, December 17, 2006

Tredje advent – dags för julgodis

Frostiga tak. Adventsstjärnor, adventsljusstakar och ljusslingor lyser i i fönster och på balkonger. Det är tredje advent. Det verkar bli en solig och klar dag. Perfekt för en långpromenad, men den här helgen går i födelsedagsfirandets tecken. Tre i närmaste släkten fyller år just de här dagarna och det är förstås roligt att träffas. Men lite julgodis vill jag ändå hinna göra. Mörk choklad och mandlar innehåller en hel del nyttiga ämnen och får väl klassas som ganska bra godis. Dessutom är de två ingredienser som jag gillar riktigt mycket!

MANDELCHOKLAD, ca 30-35 st
30-35 st sötmandlar
200 g mörk choklad
1 msk finmalet kaffepulver
knäckformar

- Skålla mandlarna i kokande vatten. Skölj dem därefter i kallt vatten och tryck ut dem ur skalen. Rosta mandlarna i 200 grader varm ugn, i mitten av ugnen ca 7 minuter. Håll dem under uppsikt så att de inte blir brända.

- Smält chokladen i vattenbad. Tag bort kastrullen från plattan och och rör ner kaffepulvret.
- Fyll knäckformarna till hälften (använd en tesked). Lägg en mandel i varje form. Ställ in i kylen så att de stelnar. Lägg sedan chokladmandlarna i en burk med lock och förvara svalt.

5 Comments:

Blogger Var dags glimtarn said...

Ah! Ska printa detta recept...

8:24 AM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

var dags glimtarn: Enkelt och gott. Vill man ha chokladen blankare kan man blanda ner lite kokosfett, men jag gillar inte den smaken så jag hoppar över det. Vet du att det var du som fick igång mig med julrecepten. Bra gjort!

9:42 AM  
Blogger Var dags glimtarn said...

SÅ kul! *tar åt mig äran* ; )!

9:36 PM  
Blogger Var dags glimtarn said...

Jag hittar inte ngr formar i detta land som är så små som knäckformarna. Kan man, tror du, lägga chokladen på smörpapper, med hjälp av en tesked? Eller rinner det bara ut då?

9:39 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

Prova det. Chokladen kommer att rinna ut, men då kan du ju bestämma dig för fria former. Eller häll ut över en större yta och lägg ut mandlar här och var. När chokladen stelnat skär eller hackar du "chokladplattan" i bitar. Den varianten passar även att göra med puffat ris i stället för mandlar. Väljer du det ska det vara ganska mycket puffat ris. Synd att du inte hittade formar. Lycka till!

11:28 AM  

Post a Comment

<< Home