Thursday, November 16, 2006

Rostade kastanjer i novembermörkret

Kastanjerna har redan ramlat ner från träden, men än så länge ligger några kvar på marken. Det gröna och taggiga skalet gömmer en träliknande blank frukt som mest liknar en stor nöt. Att ha en kastanjefrukt i handen är avstressande på något sätt. Vårt vanligaste kastanjeträd här i Sverige, är hästkastanjen som inte går att äta. Däremot innehåller den ämnen som förbättrar blodflödet och stärker blodkärlens väggar. Carl von Linné ordinerade på sin tid hästkastanj, invärtes vid feber och utvärtes mot skavsår. Inom naturläkekonsten används hästkastanjen idag för att lindra åderbråck och hemorrojder. Sen finns det förstås ÄTLIGA kastanjer. De har mjukare taggar på sitt hölje och är ovanliga hos oss i Norden. Ugnsbakade kastanjer är en speciell läckerhet som passar att avnjuta en ruggig novemberkväll.

UGNSROSTADE KASTANJER

Äkta kastanjer
Grovt salt
Smör
Örtsalt

Värm ugnen till 225 grader. Häll grovsalt i en ugnsfast form. Skölj kastanjerna och torka av dem. Skär ett kryss i toppen på varje kastanj, var försiktig eftersom de är hårda. Ställ dem på saltbädden. Ställ in i ugnen och rosta i ca 20-25 minuter (ev något längre, men rostas de för länge blir de stenhårda)) tills de spricker upp. Täck med en handduk och servera genast då de är mjuka och lätta att skala. Servera med smör och örtsalt. Vill du ha något matigare till, passar det bra med en soppa eller en sallad.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home