Wednesday, November 01, 2006

Snö utanför mitt fönster

Det är snö utanför mitt fönster. Snö på taken och snö på stadens gator. Stora flingor som virvlar runt. Minusgrader på termometern och hög tid att leta fram vantarna. Otroligt vad snabbt årstiden ändrade sig. I mina tankar är jag fortfarande kvar i höstfärger och skördetid. Och naturligtvis är det fortfarande en lång tid framöver som vi har tillgång till svenska grönsaker och framför allt rotfrukter av högsta kvalitet. Den här veckan lockar pumporna med sin intensiva färg. Just nu i halloweentider är det förstås orange som gäller. Orange signalerar rikligt med antioxidanter och betakaroten. Av pumpa kan man till exempel göra en värmande soppa. Tillsammans med morötter, lök och ingefära blir den en riktig förstärkare av immunförsvaret.

PUMPASOPPA
Olivolja
1 gul lök, hackad
3 stora morötter, skivade
500 g pumpa, skalad och tärnad
en bit färsk ingefära, riven
1 liter vatten
1 buljongtärning
salt och peppar
ev lite matlagningsgrädde eller crème fraiche

Smält löken på svag värme i olivoljan. När den är genomskinlig tillsäter du morötter, pumpa och ingefära. Låt fräsa några minuter i oljan. Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka upp och låt sjuda under lock ca 30 minuter, tills grönsakerna är genomkokta. Smaksätt med salt och peppar. Kör soppan slät med stavmixer eller i matberedare.
Vill du ha en rundare, mjukare smak kan du tillsätta några matskedar grädde eller crème fraiche. Strö gärna över lite hackad persilja om du vill. Servera tillsammans med ett gott bröd. Bakar du själv kan du garnera brödet med pumpakärnor.

2 Comments:

Blogger Var dags glimtarn said...

Vantar! Jag har redan fingarvantar på morgon och kväll och här är det 18 grader mitt på dagen om solen är framme. Ha ha, jag har bog blivit "italianiserad" :)))

1:24 PM  
Blogger Nässelblom & choklad said...

Ja, det är helt uppenbart att du blivit. Jag har varit i Italien på hösten och tyckt att det varit svensk sommarvärme (jag är ändå rätt frusen av mig), men italienarna har haft varma jackor, boots osv. Nu har snön töat bort, men det är kyligt och frostigt på morgonen.

3:00 PM  

Post a Comment

<< Home