Monday, November 27, 2006

Höst i naturen och på bordet

Luften är mild och solen skiner. Det är svårt att tro att det snart är advent. På min morgonpromenad såg jag grönt gräs, spänstiga maskorsblad och några rosor. Det känns skönt att få njuta av lite mer höst innan kylan kommer. I månadens Cyberkock lyfte Annette fram höstens rotsaker. Det fick mig att längta efter palsternackor, en användbar och ibland bortglömd rotsak. Den hjälper till att avgifta och rensa kroppen och innehåller bland annat kalcium och magnesium. Tillagad i ugnen lyfts smaken fram ordentligt.

PALSTERNACKOR I UGNEN
Olja
Vitlök, pressad eller finhackad
Persilja, finhackad
Örtsalt
Palsternackor

Sätt ugnen på 200 grader. Gör en marinad av olja, persilja, vitlök och örtsalt. Den kan stå och dra åt sig smakerna en stund. Skala palsternackorna och skär bort yttersta bitarna. Skär palsternackorna på längden i ca 1/2 cm tjocka skivor. Pensla dessa med marinaden eller vänd dem i marinaden. Lägg i en ugnsfast form, lite omlott. Ringla över om du har mer marinad kvar. Ställ in i ugnen 15-20 minuter. Skivorna ska bli mjuka. Gott som tillbehör.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home