Monday, March 05, 2007

Mer vintermat - rödbetor & chevre


rödbetor & chevre
Originally uploaded by nässelblom & choklad.
Snart är rödbetssäsongen över, så nu gäller det att skynda sig att äta lite av denna godsak. Rödbetan innehåller en hel rad nyttiga ämnen som hjälper till att öka vår motståndskraft mot infektioner. Den vackra mörka rödlila färgen kommer från färgämnet betanin, en antioxidant som bland annat kan kan hjälpa till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. I antikens Grekland prisades rödbetan högt och offrades till och med till guden Apollo. Legenden säger också att Afrodite åt rödbetor för att bevara sin skönhet. Det är bara några av alla positiva effekter som rödbetan sägs ha. Så då är det väl bara att stå ut med att den intensiva färgen färgar av sig på fingrar, kök och porslin. Röbetan är ju faktiskt väldigt god också!

CHEVRÈGRATINERADE RÖDBETOR
rödbetor
en rulle getost/chevrè
örtsalt, timjan
pinjenötter, rosta dem gärna försiktigt i en stekpanna
lite olivolja
ev pesto

Koka rödbetorna tills de är färdiga. Skölj dem under kallt vatten och skala dem. Dela rödbetorna i bitar och lägg ut dem i en smord ugnsfast form. Krydda med örtsalt. Lägg på ett lager skivad getost. Krydda med timjan. Ringla över lite olivolja och ev pesto om du vill ha mer smak. Strö över pinjenötter. Gratinera i ugnen, 200° tills osten får lite färg och börjar smälta.

6 Comments:

Blogger Orchidea said...

Det här låter intressant och jag skulle vilja prova det.
Ciao.

11:55 AM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

orchidea: Ciao e benvenuta! Ja gör det om du gillar rödbetor. Det är lite jobbigt att de färgar av sig men i övrigt är det enkelt och gott.

12:08 PM  
Blogger natz said...

mm det låter jättegott, och inte så svårt. det här får jag testa snart :)

10:36 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

natz: välkommen hit. Passa på att testa innan rödbetssäsongen är slut. Rödbetor och getost passar väldigt bra ihop!

9:50 AM  
Blogger Var dags glimtarn said...

Det här är min favorit rätt!! Ska be maken som är mästerkock hos oss se ditt rödbets/chevre recept. Du har verkligen en mysig blogg, jag måste titta in oftare!

6:35 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

var dags glimtarn: tack, vad snällt sagt och vad glad jag blir! Ja, deet är gott. Till och med mina barn äter glatt rödbetor på det här sättet.

10:07 AM  

Post a Comment

<< Home