Monday, February 26, 2007

Vintersoppa

Nu är det sportlovstider och snö! För alla som är lediga hoppas jag på väder för att åka pulka, skridskor, skidor, leka i snön och bygga snögubbar. Är det inte alltför kallt är det perfekt att ta med smörgåspaket och en värmande soppa i mattermos. Då går det att stanna ute länge utan att behöva skynda hem för matpaus.

POTATIS & MOROTSSOPPA
900 g potatis
300 g morötter
1 stor purjolök eller 1 gul lök
ca 2 liter grönsaksbuljong
olja
örtsalt, basilika

Skala och skiva potatis och morötter. Strimla purjolöken. Fräs grönsakerna varsamt i olja, några minuter. Krydda med örtsalt och basilika. Häll över buljongen och låt koka under lock. Koka sakta tills grönsakerna är mjuka ca 20-30 minuter. Mixa soppan med mixerstav tills den blir slät. Smaka av och krydda ev mer. Vill du ha en tunnare soppa kan du späda med lite mer buljong och mixa. Eftersom soppan är slät är den lätt att dricka ur en mugg eller kåsa på utflykten. Men den är naturligtvis god att äta hemma också. I sådana fall är passar det med en klick crème fraiche/matyoghurt och klippt krydkrasse i soppan.

4 Comments:

Blogger Hannele på Hisingen said...

Fiffigt att ha varm soppa med sej så. Sönerna har använt mattermos en hel del (Minns en gång på sportlovet, när jag äntligen hade köpt en dyr ståltermos till dem, så blv den stulen :(

6:44 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

hannele: Välkommen hit! Ja. termos är verkligen användbart. Trist att den fina ståltermosen blev stulen. Själv tappade jag en sådan i asfalten en gång - då gick den sönder trots att de är så tåliga. ska titta in till dig.

9:15 AM  
Blogger Kinna Jonsson said...

Härligt med enkla recept!

9:13 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

kinna: Jag gillar att laga mat,men vill alltid ha enkla recept utan onödigt krångliga moment.

8:52 AM  

Post a Comment

<< Home