Wednesday, April 11, 2007

Fantasifulla dinkelkex



Originally uploaded by nässelblom & choklad.
Vädret igår var isande kallt, vilket gav tid över för innesysslor. Till och med tid för ett roligt bakprojekt. Här är resultatet; smarriga dinkelkex med smördegssmak. Perfekta drinktilltugg, men även goda till te eller soppa. Det var väldigt kul att dekorera dem, men det tog tid. Vill du att det ska gå snabbare kan du förenkla genom att bara strö över frön, kärnor eller kryddor. Men just igår var det det kreativa momentet som var viktigast!

DINKELKEX, ca 90-100 kex i "normalstorlek"
75 g rumsvarmt smör
2 dl kesella
6 msk olivolja
salt
300 g (ca 6 dl) dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
1 äggula
vallmo- och sesamfrön, solros- och pumpakärnor

Mät upp smöret och låt det bli rumsvarmt. Sätt ugnen på 200 grader. Rör smöret smidigt, rör ihop det med kesella, olivolja och salt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i kesellasmeten. Knåda till en smidig deg. Kavla ut degen tunt. Ta ut kex med pepparkaksmått. Jag valde den vanligaste storleken, men det går t ex att göra pyttekex om man vill ha det, minska bara på ugnstiden i sådana fall.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla kexen med äggulan och strö över de frön eller kärnor du vill ha. En annan variant är att strö över någon krydda som t ex havssalt, kummin eller paprikapulver. Grädda kexen 10-12 minuter, tills de börjar få färg. Förvara i en lufttät burk i kylen.

8 Comments:

Blogger Ilva said...

ååååå vad vackra! Hur duktig som helst är vad du är!

11:29 AM  
Blogger lumumma said...

Mums, vad fina, och vad goda dom ser ut! :)

1:09 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

ilva: tack, tack. Kul att göra om man har tid på sig!
lumumma: välkommen och tack. Kexen försvinner ur sin burk väldigt snabbt, så det verkar vara flera än jag som gillar dem.

3:36 PM  
Blogger Tankevågor said...

Jättefina! Precis som små konstverk.

3:47 PM  
Anonymous Anonymous said...

mycket intressant... jag hade aldrig hort om "dinkel" (inte eller på italienska). Ska prova det.
Tack.

5:21 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

londongirl: tack, vilken komplimang!
orchidea: jag använder ofta dinkel och tycker att det ger mer smak än vetemjöl.

5:28 PM  
Blogger Carolina said...

Ser jättehärliga ut! Så vackra med de olika formerna! Det här måste jag prova någongång :)

1:17 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

carolina: har man tid på sig är det roligt att göra olika varianter, annars kan man ju välja att strö över t ex vallmofrön på alla.

11:35 PM  

Post a Comment

<< Home