Friday, April 20, 2007

Matens betydelse och en värmande kikärtsgryta



Originally uploaded by nässelblom & choklad.
I tävlingen Arla Foods Guldko 2007, finns kategorin ”Bästa seniorservering”. DN har idag en notis om vinnaren Stockholms sjukhem. ”Maten kan ibland vara den enda glädjekällan för en sjuk person. Då gäller det att allt omkring också ger glädje och stimulans.” säger sjukhemmets kostchef. Så självklart det är och ändå är det ovanligt att maten får det värdet. Jag blev glad när jag läste det och hoppas att sjukhem, äldreboende, sjukhus och inte minst politiker inspireras av orden. Naturligtvis krävs ekonomi som ger möjligheter men det handlar också om inställning. När tillfällena att komma ut är begränsade kan måltiden vara dagens höjdpunkt. Då ska maten vara vällagad, lockande och serveras på ett trevligt sätt! Efter detta långa inlägg blir det en vegetarisk gryta med fruktig smak.

BANAN- & KIKÄRTSGRYTA, 4 pers
1 stor gul lök, hackad
olja eller smör
en bit zucchini i tärningar
1 stort äpple, syrligt och fast, i tärningar
paprikapulver
ev curry
2 brk krossade tomater
2 brk (à 400 g) kikärtor, sköljda i vatten, eller motsvarande mängd egenkokta
örtsalt
2-3 bananer, skivade
1 vitlöksklyfta
persilja

Fräs lökhacket i lite olja/smör tills löken är genomskinlig. Lägg ner hackad zucchini och äpple och låt fräsa med. Pudra över paprikapulver och ev curry efter smak och rör om. Tillsätt krossade tomater, soja, avsköljda kikärtor och vitlökshacket. Krydda med örtsalt. Rör om och låt sedan allt koka ihop varsamt under lock, ca 20-25 minuter. Tillsätt de skivade bananerna, de ska bara bli varma och lite mjuka för att utveckla smaken. Servera med ris (gärna blandat med vildris), mezeyoghurt och sallad.

4 Comments:

Blogger lumumma said...

Det är ju så otroligt viktigt, särskilt och inte minst på äldreboenden, sjukhus etc, att maten är god, väl tillagad och _ser_ god ut. Jag kan bli riktigt upprörd när jag tänker på hur t ex sjukhusmat ser ut/smakar.

Kikärts/banangryta påminner mig om när jag växte upp och vi åt "indisk gryta" ibland. Mums.

2:06 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

lumumma: Visst är det, faktiskt en förutsättning för tillfrisknande och för de som alltid bor på äldreboenden handlar det om livskvalitet. De har så få möjligheter att ta del av annat utanför boendet, då måste i alla fall maten vara bra.

11:08 AM  
Anonymous Anonymous said...

Upptäckte din blogg inne hos Ilva....lockades hit av ditt vackra bloggnamn! Nu ser jag att du har mycket gott att bjuda på här...ska minsann testa din kikärtsgryta idag. Dax att förnya den gamla menyn :)
Tack!

11:34 AM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

clara: hej och välkommen hit! Tack för alla snälla ord! Ja, ta och pröva kikärtsgrytan.

11:03 PM  

Post a Comment

<< Home