Ät din fiende!
De senaste dagarnas värme har verkligen satt fart på växtligheten. Nu går det nästan för fort, jag vill så gärna hinna se varenda litet steg. Kirskålens blad, formade som små gröna tumvantar, har redan hunnit en bit ovanför höstens torra lövrester. Äntligen, säger jag och många andra suckar. För er som har trädgård är den kanske mest ett fruktat ogräs eftersom den sprider sig snabbt och effektivt, men den har sina bra sidor. Bladen går att äta, använd dem späda i en paj till exempel (se bara till att det är kirs då den har några giftiga släktingar). Sitt latinska namn Aegopodium podagraria har den fått för att den förr ordinerades i form av omslag till de som led av podager, portvinstå eller gikt i stortån. Idag kan det också bevisas att växten innehåller ämnen som kan hjälpa mot ledvärk. Så i stället för att bekämpa kirskålen - ät upp den!
6 Comments:
Spenderade själv ett par timmar ute i landet igår och drog upp långa, långa vita rötter...Men hur vet man på riktigt då att det är kirs? Det är ju inte riktigt så att man vill smaka och pröva ifall den är giftig eller ej ;)
jag har aldrig atit kirs men jag uppmanar alla till att ata det som finsngratis utew i naturen! :) jag har for mig jag faktiskt lankade till ngn sida om kirskal o atliga vaxter pa bloggen forra aret...
åsa: det borde vara kirs eftersom den är så vanlig. Gnuggar du bladen mellan fingrarna har den en väldigt speciell, pepprig doft och bladen ser ut som "tumvantar".
brazilian linda: kul att höra av dig! Det är suveränt att kunna ta vara på det som finns ute i naturen, speciellt sådant som finns i massor och räknas till ogräs.
Vill tacka för en trevlig blogg och bara berätta att jag lagt en länk från vår sida (saltpeppar.se).
Jag provade förra året, men tyckte den var rätt otäck i smaken. Tipsa om vad jag kan göra för att få ett annat intryck.
millan: tack, vad kul. Och nu vet jag din adress också - bra.
kinna: kirskål har en speciell smak, det ska jag inte förneka. Men i paj är den väldigt god, tycker jag. Dessutom brukar jag förvälla den en kort stund för att mildra smaken något.
Post a Comment
<< Home