Thursday, April 19, 2007

Undergörande maskrosor



Originally uploaded by nässelblom & choklad.
Visst är det Taraxacum officinale, som maskrosen heter på latin, som tittar fram här nedanför. Utbrett och avskytt ogräs men samtidigt fascinerande med all sin växtkraft. En maskros kan bryta sig fram nästan var som helst. Den soliga färgen lyser upp, men visst kan man bli trött på alla dunbollar som sprider frön. I England är maskrosen på väg att utrotas då man bekämpat den alltför flitigt med kemiska medel. Det är synd för även ogräs behövs för den ekologiska balansen. Dessutom är maskrosen en fantastisk läkeväxt som stödjer bukspottskörtel, galla, lever och hela matsmältningen. Tugga några späda blad en stund innan måltiden så underlättar du matspjälkningen! Matmässig kan de späda bladen (sedan blir de beska) användas i en sallad, gärna blandade med någon mildare salladssort. Bladen kan även användas i soppor och stuvningar. Gröna blomknoppar är goda att fräsa i olivolja och pressa citron över Blommorna kan förstås bli maskrosvin. Så visst kan maskrosen göra mycket gott!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home