Tuesday, October 23, 2007

Ta vara på dina matrester!


bruschetta
Originally uploaded by nässelblom & choklad
Förra veckan var det "Blog action day" med temat miljö. Hade tänkt skriva ett inlägg om det då, men det går förstås lika bra idag. Under 2007 har klimathotet diskuterats flitigt i media. Det är bra eftersom det förhoppningsvis får oss att göra positiva förändringar i våra beteenden. Ibland kan det vara enkla saker som vi helt enkelt inte tänkt på. Med hjälp av Miljömätaren kan du testa din miljöprofil. Vår mat hör i allra hösta grad ihop med miljötänkandet. Vad innehåller vår mat? Hur behandlas den? Hur frestar matproduktion och transporter på vår miljö? Jag tror på att försöka att hitta en nivå där man lever mer varsamt med miljön, men där ens tillvaro ändå inte blir alltför komplicerad. Jag väljer till exempel alltid svenskodlat när det finns, men kan inte tänka mig att vara utan frukt och grönsaker den övriga tiden på året. Jag väljer kravodlat när det finns och köper inte ens bananer som är vanligt odlade (runt kravmärkt finns också mycket att diskutera). På sommaren odlar jag eget och tar även vara på ogräs och bär. Här finns hur mycket som helst att skriva om, men jag ska avsluta med att nämna något som jag tycker är intressant att tänka på. Den mat som belastar miljön mest är den som kastas bort. Den har producerats, förpackats, transporterats och kanske tillagats för att bli över och kastas bort. Därför blir dagens tips en matig lunchmacka där jag tagit vara på rester från gårdagens middag.
Vill du läsa om en tjej som under ett år har köpstopp (dock inte när det gäller mat) och hennes tankar kring konsumtion, frivillig enkelhet, miljö och annat närliggande, kan du titta här. Just nu skriver hon om att rensa hemma, men det finns mycket intressanta tankar att ta del av.

BRUSCHETTA MED BÖNOR, BROCCOLI & TOMAT, 1 person
1-2 brödskivor, beroende på hur stora de är
olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tomat, skuren i mindre bitar
Grönsaker som du har i kylen, jag hade rester från upfrästa kidneybönor med lite lök och några broccolibuketter.

Stek brödskivorna i lite olja i en stekpanna. Lägg dem på en tallrik, gnid den skalade vitlöksklyftan över brödskivans yta om du gillar vitlökssmak. Värm upp grönsakerna i pannan. Krydda med örtalt eller liknande. Lägg sedan upp grönsakerna på brödskivorna och ät!

9 Comments:

Blogger Ann-Christin said...

Tack för länkningen! Många goda recept och aptitretande bilder här, jag är verligen sugen på att prova linsbiffar med lingonsalsa.

12:51 PM  
Blogger görel said...

Mycket bra synpunkt - vi måste alla bli bättre på att ta vara på vad vi har, vad som finns hemma, i närheten osv. Jag äter lunch hemma för det mesta, och det är perfekt att sno ihop något av rester - det går fort och känns bra!

9:31 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

anki: jag gillar verkligen din utmaning att leva lite enklare. Linsbiffar och lingonsalsa är gott, tycker jag - så testa det.

görel: det gäller inom många områden, men tyvärr så uppmuntras konsumismen lite väl mycket idag. Men att ta vara på maten är enkelt. Rester behöver inte alls vara dålig mat.

10:32 AM  
Blogger Åsa said...

Väl värt att poängtera om all mat som kasseras! Tänk, jag hade ju glömt hur vi, när jag var liten, kunde slänga det som blev kvar från en middag. Det måste väl ändå nästa vara det mest ultimata matslöseri. Som ensamhushållare förekommer det aldrig att jag slänger tillagad mat. Det blir istället fler portioner, ingrediens till annan rätt, nattamat, ja vad som helst. I soporna åker endast skal-och rensrester samt den mat som eventuellt och tyvärr hunnit möglat.

1:37 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

Ja, börjar man tänka på det i ett större perspektiv är det verkligen slöseri. För det är lätt att bara se det som slöseri med ens egna ekonomiska resurser, men ser man hela kedjan inser man att ens mat frestat på miljön en del. Sen är det klart att man inte ska äta gammal och dålig mat. Egentligen är det konstigt att man ser rester som något negativt, när storkok är positivt. Så det handlar kanske om att byta ord!

2:59 PM  
Anonymous Anonymous said...

det finns verkligen mycket att fundera på när det gäller vad man väljer. Ingenting är riktigt enkelt. Vi äter mycket och gärna men försöker att ta tillvara resterna. En annan miljöbov är när vi åker till affären med bil och fyller en halv plastkasse. det är värre än alla långtradartransporter hävdade de på ett radioprogram jag hörde tidigare i höst. Därför har jag köpt en cykelkärra.

10:18 PM  
Anonymous Anonymous said...

Rätt, vi tanter är duktiga på sånt, att ta vara på rester.

11:38 PM  
Anonymous Anonymous said...

Vi brukar äta rester från gångna veckan till lunch på lördagen. Vi kallar det restrace. En god vänn och hennes barn tyckte det var fantastiskt men en så härlig buffe till lunch. Så så kan man också se på rester.

9:32 AM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

kersti: nej, inte är det lätt att göra rätt. men man får välförsöka inom rimliga gränser. En del bryr sig tyvärr inte ett dugg. Men restrace är en bra idé. Jag tycker också att det ofta kan bli ganska maffiga måltider utifrån rester, just för att man på ett enkelt sätt kan få ihop flera rätter att välja mellan.

hannele: jamen visst och inte blir det heller trist!

2:05 PM  

Post a Comment

<< Home