Friday, January 11, 2008

Rosenblom & choklad




I mellandagarna hade jag besök av en god vän som annars bor i Luxemburg. Hon hade med sig underbara rosor som jag naturligtvis passade på att fotografera. Jag är ju väldigt förtjust i det vildväxande, men den här årstiden är det härligt att få njuta av snittblommornas doft och färg. Tyvärr hinner jag inte med att lägga in något nytt recept idag, men jag lägger in en favorit sedan tidigare, den chokladkaka som jag bjöd min kompis på som dessert. På bilden är det hallonsorbet till, men den här gången åt vi den med grädde.

CHOKLADKAKA
1 dl siktat dinkelmjöl (eller vetemjöl)
1/2 tsk bakpulver
3/4 dl kakao
1 msk kaffepulver (snabbkaffe)
2 tsk vaniljsocker
lite lite salt
3 ägg
2 dl socker
2,5 dl Kesella (ingen lättvariant) eller ricottaost
florsocker

Sätt ugnen på 200°
Smörj och bröa en form ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.
Blanda mjöl, bakpulver, kakao, kaffepulver, vaniljsocker och salt i en bunke eller i ett mått. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner Kesella och mjölblandningen. Häll smeten i den smorda formen. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Håll koll mot slutet för kakan ska inte gräddas för länge, då blir den torr. Innan du serverar kakan är det fint att pudra över florsocker. Servera med vispad grädde. (Kakan håller bra i kylen och blir nästan saftigare efter en dag.)

18 Comments:

Blogger Åsa said...

Oj, oj, oj vad gott! Alltså vad skulle man göra utan choklad? Hade själv tänkt göra inlägg med lite sött inför helgen men tiden har blivit allt för knapp. Kanske kan jag hinna med att baka en sådan kaka senare i kväll ändå så har man ju lördagsfikat klart i kylen :)

Hoppas du får en riktigt trevlig helg. Och du, jag har oxå lite snittblommor på bordet här hemma nu :)

3:07 PM  
Blogger Lillie plein damour said...

Vilka fina bilder du tar och vilka fina blommor du fick av din Luxembourska vän.
Choklad kakan lâter god, jag provar nog den i helgen.
Trevlig helg vännen.

4:05 PM  
Anonymous Anonymous said...

Bli det stor skillnad om man väljer dinkelmjöl istället för vetemjöl?
är barnsligt förtjust i chokladkakor. Kan liksom inte motstå dem.

4:50 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

åsa: ja, en sådan svänger du lätt ihop. Det är svårt att hinna med även om bloggen är bland det roligaste man kan ägna sig åt! Ha en skön helg och njut av blommorna på bordet!

lillie d'amour: tusen tack lillie! Blommorna var underbara och som om inte det var nog fick även mina barn en egen bukett med liljor, gerbera och grönt. Det är några av de vissnade blommorna i den buketten jag fotograferat i förra inlägget. Lyxigt med så mycket blommor. Trevlig helg!

kersti: dinkelmjöl är mindre klibbigt än vetemjöl, vilket ibland kan göra det mer svårbakat. Men jag tycker att det går bra. Vinsten är att man får mjöl med något mer tuggig känsla och mer mineraler. Självklart kan du baka med vanligt vetemjöl. Väljer du dinkel är det siktat dinkelmjöl i en sådan här kaka. Ha det så bra!

10:59 PM  
Blogger Tina said...

jag tror att jag precis bestämde mig för vad jag får för efterrätt imorgon, vad gott det ser ut! och vilka fina blommor!

11:06 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

tina: blommorna är så vackra...Då hoppas jag verkligen att du får en god efterrätt imorgon!

11:25 PM  
Blogger Annie - Annalunda said...

Vilken härlig och inspirerande blogg med härliga bilder! Jag kommer gärna tillbaka (hoppas ok att jag länkar) - välkommen till mig/ Annie

11:26 PM  
Anonymous Anonymous said...

Wow, vilken bra kaka! :)

11:30 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

annalunda: tack! Det är bara kul att du länkar. Jag ska genast titta in hos dig och se hur du har det.

lumumma: vad roligt att du tycker det!

11:41 PM  
Blogger natz said...

underbara bilder, kan riktigt känna rosdoften bara av att titta på dem! :)
och chokladkakan.. mums..!

8:08 AM  
Anonymous Anonymous said...

Jätte fna blommor!(= Men som den fattig student jag är så vet jag inte om jag vågar unna mig lite blommor.. Men däremot ska jag absolut unna mig och baka den här kakan! Jag undrar bara lite.. Varför ska man inte ha en Kesella-lätt variant? Är det för konsistensens skull?
Du tar alltid väldit fina bilder till din blogg!(=

7:16 PM  
Blogger Daniel Roos said...

hej svejs gillar ni att baka så kolla gärna min blog på http://toproos.blogspot.com/ mvh Daniel

1:36 AM  
Anonymous Anonymous said...

oj så gott

9:42 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

natz: ja, både rosor och choklad doftar härligt och är trevliga att ha i sitt kök!

emma: Tack snälla! De här vackra rosorna skulle jag aldrig ha köpt själv, det var min generösa kompis som hade med sig dem till mig. Men chokladkaka ä också bra. Eftersom kakan i övrigt är så mager, tycker jag att den behöver den vanliga kesellans fetthalt. Men har faktiskt inte provat med lättvarianten. Om du gör det får du berätta hur det blev!

daniel roos: då ska jag titta intill dig vid tillfälle!

hanneles paradis: ja det är det!

10:40 PM  
Blogger Var dags glimtarn said...

Men så gott det ser ut! Det ska jag göra i helgen! Så fint med alla färger!

11:04 AM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

var dags glimtarn: tack, vad roligt att höra av dig! Den är enkel att baka, så testa gärna att göra den. Ha det bra.

2:53 PM  
Anonymous Anonymous said...

Det ser farligt gott ut det där!
Skall strax kopiera receptet, tack!

1:46 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

mimo: det blev ingen ordlös onsdag för mig den här veckan. För mycket jobb att göra klart. Men vad bra om du hittade en kaka i stället!

11:45 AM  

Post a Comment

<< Home