Tuesday, February 19, 2008

Den hemlige kocken



I helgen var jag och lyssnade på Mats-Eric Nilsson, journalisten bakom boken Den hemlige kocken. I boken granskar han livsmedelsindustrin, produkterna och förpackningarna. Vad är det egentligen i den mat vi köper? Vilka kriterier är viktiga för livsmedelsindustrin när de väljer vad deras produkter ska innehålla? Vad försöker de att locka oss med för bilder? Mycket intressant läsning och ett otroligt intressant föredrag. Jag har länge ifrågasatt mycket av färdigmat och försöker att laga mat från grunden, men några saker dök ändå upp som jag inte alls har tänkt på. Titta till exempel närmare på din balsamvinäger och läs vad den innehåller. Inte ens alla dyrare sorter är äkta utan bara färgade. Något som jag länge tänkt göra är att baka bröd och kakor oftare. Nu fick jag verkligen en extra puff för att komma till skott med det. Sen är det bara att inse att tiden inte räcker för att handla utvalda varor i olika butiker och att laga allt från grunden, baka och sätta sig in i allt. Men däremot kan man försöka undvika mat som nästan enbart består av tillsatser. Så här vill jag att det ska se ut på fler ställen, massor av kravodlat och närodlat!

12 Comments:

Blogger pudelflicka said...

Ja det är skrämmande hur det har blivit. Det bästa är jo att laga maten själv och baka sina bröd men man har inte den tiden alltid.
Ett bra inlägg !
Kram Hedvig

12:15 PM  
Blogger Åsa said...

Åh, vad spännande! Stod faktiskt och höll den boken i handen förra veckan men det är ju bokrea snart så kanske, kanske... (men säkert för ny för att reas redan). Ju mer man lär sig ju svårare blir det att göra "rätt". Och visst skulle det vara trevligare att både handla och äta om det såg ut som på fotot :)
Man kan ju kompromissa lite med tid och pengar och köpa bröd på bagerier istället för på ica.

5:55 PM  
Anonymous Anonymous said...

åh, den som ändå fick gå och lyssna på en hemlig kock, det skulle jag bra gärna vilja göra.

6:16 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

pudelflickan: Det är verkligen det bästa, men tyvärr räcker ju inte tiden till allt. Då skulle man vilja att det går att hitta alternativ som är hyfsat hälsosamma. Självklart finns det produkter som är mindre dåliga, men det gäller verkligen att läsa på förpackningarna.

åsa: Jag har den inte heller själv utan har lånat den. Däremot hoppas jag att den kommer i pocket snart. Ja, det gäller att hitta alternativ; bra bagerier, närodlare, matmarknader och mindre butiker med andra idéer. Frukt och grönsaker som på bilden vill jag gärna ha, men den här årstiden är det svårare att hitta det. Det går ju inte att ägna hela dagarna åt att åka runt och handla heller.

tina: det var jätteintressant! Meningen är ju inte att man inte ska kunna handla längre, men att man ska vara kritisk och uppmärksam och undvika de värsta varorna. Då kanske livsmedelstillverkarna känner sig tvingade att sluta ljuga och att hitta bättre råvaror och bättre sätt att behandla djur.

8:07 PM  
Anonymous Anonymous said...

Så bra att det var bra. Har tänkt köpa och läsa boken. Han tar upp viktiga saker. Men det är som vanligt inte lätt att göra rätt. man får försöka så gott man kan.

9:56 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ja, vilken dröm om all mat man köpte var så fräsch och fin som på fotot. Själv vågar jag inte läsa såna böcker - risken finns att jag inte törs äta nånting sen. ;) Men visst är det väldigt bra att ngn granskar det som säljs och det vi petar i oss, så att producenterna har ögonen på sig! :)

10:22 PM  
Anonymous Anonymous said...

Så intressant, vi har precis haft många och långa disskutioner om just det här på jobbet. Nu får vi all frukt och alla grönsaker från närliggande leverantörer.

10:05 AM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

kersti: visst är det så, man får göra så gott man kan. Men framför allt är det bra att det blir en debatt, förhoppningsvis påverkar det även några butiksägare och livsmedelsproducenter. Trots allt finns också många positiva initiativ. Det borde ju vara lätt att hitta bra mat, inte som nu att det krävs en jätteinsats för att hitta rätt.

lumumma: nej, det är en viss risk. Så får det ju inte bli eftersom vi behöver äta, det ska kännas positivt och inte vara omgärdat av en massa inten. Men positiv är att vissa förpackningar med helt osanna påståenden har gjorts om till mer neutrala. Sen är ju målet att innehållet också ska bli bättre. Man får göra det bästa man kan och hitta en väg som ändå är rimlig i vardagen.

marie: vad bra! Det är ju sådana saker som är möjliga att kunna förändra och ju fler som gör det - desto bättre. Imponerande att ni lyckades få igenom det! Sen kan det ju vara svårt att få närodlat vissa perioder av året.

10:57 AM  
Blogger görel said...

Har boken! Jisses, det var verkligen ord i rättan tid. Det är bara att acceptera att man har blivit grundlurad. Precis som du hade jag rätt god koll på tillsatser och dylikt, men balsamvinägerfusket var en nyhet för mig också. Det måste varit roligt att lyssna på honom i verkligehten!

3:37 PM  
Anonymous Anonymous said...

den boken har jag med, väldigt intressant läsning! Åker han runt i landet och pratar, eller var det bara du som träffade honom?

9:40 PM  
Blogger Tankevågor said...

Den boken ligger på min mans sängbord. Han läser den och säger att den är mycket läsvärd. Ska läsa den efter honom. Skulle också vilja lyssna på den föreläsningen.

10:32 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

görel: det där med balsavinägern är ju verkligen fusk. Vissa sorter är dyra och säljs i vackra flaskor, ändå är innehållet färgat. Vit tryffelolja är också en ren bluff (fast det har jag aldrig köpt). Bra att han har skrivit boken och fått igång lite debatt. Det var ett väldigt bra föredrag.

emma: det var en gratis föreläsning på ett bibliotek. Det var fullt, men ändå inte alltför stort utan det fanns möjlighet att ställa frågor. Om du klickar på hans namn i inlägget kommer du till hans hemsida. Där står uppräknat några platser där han ska prata.

londongirl: den var verkligen bra och angelägen! Men då har du boken lättillgängligt. Jag tycker att det är jätteviktigt att försöka få livsmedelsindustrin att inse att de inte kan ljuga och ge oss hur dåliga produkter som helst. Samtidigt måste man vara realistisk och inse att genvägar behövs i köket när tiden inte räcker till.

10:30 PM  

Post a Comment

<< Home