Thursday, April 14, 2011

Linssoppans dag


Trots att jag verkligen gillar linser i matlagningen har jag missat att det varit "linssoppans dag" i veckan. Numera finns många dagar som utnämnts till olika maträtters och blommors speciella dagar, då är det lätt hänt att man inte längre håller reda på någon av dem. Kanelbullens dag verkar vara den dag som etablerat sig ordentligt. Behövs det då en linssoppans dag? Troligen inte, men att lyfta fram en billig och nyttig råvara är ändå en bra idé. Linser är användbara och de kräver inte heller så lång framförhållning eftersom de inte behöver blötläggas så länge som bönor. Röda linser behöver inte blötläggas alls. Linser i soppan ger dessutom proeteiner till skillnad från många andra vegetariska soppor. Det här är en av mina favoriter bland linssopporna.

SOPPA MED GRÖNA LINSER & TOMAT, 4 pers.
Ca 2 dl linser, blötlagda minst 30 minuter
1 gul lök, finhackad
1 morot, grovriven eller finhackad
olivolja
2 potatisar, tärnade
ca 1 1/2 liter grönsaksbuljong
1 brk krossade tomater (400 g)
örtsalt, basilika
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk honung
pressad citron efter smak

mezeyoghurt som tillbehör

Låt linserna ligga i blöt minst 30 minuter. Fräs den hackade löken i lite olja tills den är genomskinlig. Lägg ner de rivna morötterna och fräs en stund till. Häll bort vattnet från de blötlagda linserna och tillsätt linserna till grönsakerna. Lägg ner potatistärningarna, rör om och fräs en liten stund. Tillsätt de krossade tomaterna och buljongen. Krydda med örtsalt och basilika. Koka upp och låt koka under lock ca 30 minuter. Mot slutet av koktiden, pressa ner vitlöksklyftan. Kontrollera att linserna är färdigkokta. Smaka av med honung och pressad citronsaft och ev mer örtsalt. Toppa gärna soppan med en klick mezeyoghurt.

6 Comments:

Anonymous Kersti said...

Lägger genast receptet till nästa veckas middagslista.
Jag håller inte reda på några dagar, inte ens min egen bröllopsdag, jag är verkligen usel på sånt:).

10:16 PM  
Blogger Erica said...

Jag som älskar linssoppa! Tack för receptet!

10:23 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

Kersti: Alla dessa olika dagar som instiftats behöver man verkligen inte lägga på minnet. Jag håller inte heller reda på dem. Bröllopsdagen kanske är bra att minnas :D

Erica: Visst är det gott med linssoppa. Smaka av och hitta balansen mellan honung och citron så blir den riktigt god.

9:13 AM  
Blogger Anne-Lie said...

Har helt missad detta trots att jag gillar linssoppa. Receptet ser gott ut. Måste provas. Kul att du gillade mina chokladmuffins. Ha en trevlig fredag!

4:58 PM  
Anonymous Josefina said...

oj, linssoppans dag har jag missat! linser är gott - gärna i grytor. eller kalla med vinegrette och vitlök. mums. (fick jag ofta hemma under min uppväxt).

10:42 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

Anne-Lie: Jag gissar att det är nytt för i år. Det är en matskribent som har tagit initiativet till dagen och alltså ingen pr-kampanj.

Josefina: De är användbara och väldigt goda tycker jag. Just nu är jag lite besatt av små linser i sallader.

9:51 PM  

Post a Comment

<< Home