Friday, January 25, 2008

Helgfrukost med dinkelplättar

breakfast

Bland det bästa med helg är möjligheten att äta frukost i lugn och ro. Inga skoltider att passa, inga möten att passa. Däremot en morgonpigg dotter som alldeles för tidigt ropar FRUKOST. Nåja, är man väl uppe är det trevligt att ha en stund tillsammans innan övrig familj vaknar. Sakta, sakta kommer morgonljuset. Lamporna tänds i ett och annat fönster och någon har till och med tänt en ljuslykta på sin balkong. Nu är det dags för frukost.......

DINKELPLÄTTAR MED FRUKT
Jag har aldrig gillat pannkakor och plättar så mycket. Inte min mage heller. Men med dinkelmjöl i stället för vete, får de en tuggigare konsisten som jag gillar. Och med frukt till har det blivit en lyxfrukost jag längtar efter. Barnen väljer gärna sylt och grädde, men också frukt.

6 dl mjölk
2 dl dinkelmjöl (sikt eller fullkorn, beror på hur grova du vill ha dem)
1 dl havregryn
2 ägg
1/2 tsk salt
1 tsk vanilj

Vispa ihop ingredienserna. Låt gärna smeten stå en stund och svälla. Du kan till och med göra den kvällen innan. Stek plättarna (eller pannkakorna). Skär upp frukt, t ex grapefrukt, banan och kiwi som är goda och vackra tillsammans.

12 Comments:

Blogger Åsa said...

God morgon Eva! Vad smart att ha havregryn i plättarna :)
Jag slutar aldrig förvånas - jag har precis provlagat en variant på amerikanska pannkakor och ställde halva smeten i kylen. Tänkte för mig själv att det blir en god frukost i morgon - och vad får jag nu se här hos dig! :D

Ha en skön helg!
/åsa

11:51 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

åsa: vilket smmanträffande igen! Lustigt att det är så, för det här är ju varken särskilt årstidsbunden eller trendkänslig mat. Hoppas att du får en god frukotst!

12:05 AM  
Blogger pudelflicka said...

Vilken härlig frukost du bjuder på !
Det såg verkligen gott ut.
Trevligt att du tittade in till mig. Pudlarna är duktiga på att vara med på bild. När jag skall fotografera en kommer alla och vill vara med.
Ha en skön helg.
Nu skall jag ut och gå en tur med hundarna. I dag är det faktisk kallt och sol.
Kram Hedvig

9:01 AM  
Anonymous Anonymous said...

Det ser jätte gott ut! Ska absolut prova det. Och som jag redan sagt innan (men det tål att sägas igen), du har alltid så fina bilder i din blogg(=

10:25 AM  
Anonymous Anonymous said...

Vi äter amerikanska pannkakor med lönnsirap ibland på helgerna. man gör dem med lite bakpulver i så de blir riktigt fluffiga. Jag antar att man kan göra dem med dinkelmjöl.

8:37 PM  
Blogger Tina said...

åh, helgfrukost är nästan det bästa på hela helgen :)

10:17 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

pudelflickan: Otroligt att hundarna vill vara med på bild, de brukar ju inte alltid vilja vara där kameran är. Hoppas att du fick en skön helg, vädret är faktiskt både soligt och ljust idag med. Som gjort för en proemenad med andra ord.

emma. Tack, jag blir verkligen glad över att du gillar mina bilder! Plättar är en riktigt lyxig helgfrukost/brunch. Och det är väldigt gott med frukt till. Jag gillar röd grapefrukt allra mest, men man väljer förstås sina egna favoriter!

kersti: det borde jag göra någon gång. Det är roligt att göra lite annorlunda frukost på helgen, eftersom vardagsfrukostarna i regel måste gå rätt snabbt att fixa.

tina: visst är det härligt med helgfrukost! Ingen brådska, man kan hinna med att göra något extra och framför allt så har man tid att sitta kvar lite längre vid bordet!

10:48 AM  
Blogger Lillie plein damour said...

Det lâter gott.
Jag gjorde müesli bröd i gâr som vi ât till frukost i morse , det blev gott.
I helgen gjorde jag en Rosendals morotskaka och en Mascarpone mousse med frukt i, väldigt lyckat.

4:28 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

lillie d'amour: allt låter ju underbart gott! Mums, säger jag bara...har det kanske firats födelsedag!

10:05 PM  
Anonymous Anonymous said...

Gott.. Det här tror jag kommer att bli ett populärt mellanmål hemma. :)

10:22 AM  
Blogger Hannele på Hisingen said...

Mums!

10:41 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

marie: vad kul om de blir populära och uppskattade hos dig. Så här blir det faktiskt ett väldigt bra mellanmål också. Lycka till!

hannele: ja, det är faktiskt mums - särskilt med frukt och bär till, tycker jag.

9:48 AM  

Post a Comment

<< Home