Friday, February 01, 2008

Lördagsgodis med apelsinsmak


cheese cake
Originally uploaded by nässelblom & choklad
Brazilian Linda är igång med Lördagsgodis igen. Senast den sjunde februari vill hon ha in många bidrag under temat paj. Titta in hos henne så får du veta mer.
Eftersom jag just nu är så otroligt sugen på citrusfrukter, väljer jag en cheesecake med fileade apelsinklyftor. Så mitt tips till middag i kväll, när vindarna viner utanför fönstren, blir en värmande soppa och den här saftiga cheesecaken till dessert. För en variant med mascarpone och yoghurt som fyllning, titta här.

CHEESECAKE MED APELSIN
Botten:
10 digestivekex (finns även glutenfria, de är mindre så ta då 15-16 kex)
75 g smör
1 tsk malen kanel

Fyllning:
400 g philadelphiaost
1/2 dl socker
1-2 tsk vaniljsocker
pressad citron eller apelsin, ca 1/2 (smaka av så att balansen mellan sött o friskt blir bra)
2 äggulor
Garnering:
Malen kanel
Apelsinklyftor, fileade

Sätt ugnen på 175 °C. Smula sönder kexen i matberedaren eller lägg dem i en plastpåse och banka sönder dem. Smält smöret. Blanda kexsmulorna med det smälta smöret och kanel. Tryck ut massan i en pajform, ca 20 cm i diameter, gärna med löstagbar botten, så att du får en tunn botten. Ställ pajformen på en plåt med bakplåtspapper. Förgrädda bottnen 7-8 minuter.
Blanda/mixa färskost, socker, vaniljsocker, citron och äggulor till en jämn smet. Smaka av och tillsätt ev mer pressad citron eller vaniljsocker. Fördela smeten i formen. Pudra försiktigt malen kanel överst om du vill ha det. Grädda mitt i ugnen i 20-30 minuter. När kakan svalnat, dekorerar du den med fileade apelsinklyftor och eventuellt lite mer kanel.

4 Comments:

Blogger pudelflicka said...

Tack för receptet och trevlig helg !
Kram Hedvig

10:22 AM  
Blogger Hannele på Hisingen said...

Mums, citrusfrukter i alla former vill man ha nu

11:05 AM  
Anonymous Anonymous said...

Det låter mums, kommer att provas under helgen.

3:45 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

Pudelflickan: Mumsa på! Tack för titten och ha det så bra du också!

Hanneles paradis: ja, det måste vara i brist på sol eller kanske bara för att stärka sig så här i vinterns slutskede.

kersti: gör det, det är verkligen ett enkelt sätt att ge frukosten guldkant.

9:56 AM  

Post a Comment

<< Home