Thursday, May 29, 2008

Lördagsgodis



Originally uploaded by nässelblom & choklad
När jag för en tid sedan hade med en bild på rabarber på Ordlös onsdag, fick jag ta del av så mycket härliga rabarberminnen. Barndoms- och sommarminnen med saft, kräm, rå rabarber med socker och förstås rabarberpaj. Det fick mig att inse vilken unik sommardelikatess rabarber egentligen är. Många frukter och grönsaker går att köpa året runt, men rabarber finns bara en period på försommaren. Rätt härligt faktiskt, för då blir den så speciell. Den här veckan har Brazilian Linda rabarber som tema för sitt Lördagsgodis. Där kan ni hitta fler recept med rabarber. Mitt bidrag är en kompott med yoghurtgrädde och kex. Ville göra en lite snitsig variant och varvade ingredienserna, men naturligtvis är den krångligare att äta så. Familjen ville hellre äta efterrätten på mer traditionellt vis. Välj vilket du gillar bäst, båda är goda!

RABARBERKOMPOTT MED YOGHURTGRÄDDE & MANDELKEX
Rabarberkompott 4 personer
Ca ½ kg rabarberstjälkar med skalet kvar
Ca 1 dl råsocker (eller vanligt)

Skölj stjälkarna, skär dem i bitar och lägg dem i en gryta. Tillsätt lite vatten så att botten täcks. Blanda ner socker. Koka upp under lock, sänk sedan värmen och ta av locket. Låt sjuda tills rabarbern är lagom mjuk. Tillsätt lite mer vatten om det blir för torrt. Låt svalna.

Mandelkex
75 g smör
75 g flagad mandel
3 msk socker
3 msk vetemjöl
2 äggvitor

Ugn: 175 °. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna dvs flagad mandel, socker och mjöl i en skål. Rör ner äggvitan och det smälta smöret. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper så att det blir en fyrkant/rektangel. Grädda ca 20-25 minuter, tills smeten börjar få fin färg. Tag ut och skär upp till den form du vill ha (fyrkanter eller stänger) – ca 20 st. Låt dem sedan svalna.

Yoghurtgrädde
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl mezeyoghurt
vaniljsocker

Vispa grädden. Blanda ner yoghurten och smaka av med vanilj. Klart att servera!

8 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Kräm är så gott.

3:35 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ska gå till grannen och knycka mera rabarber, såg gott ut det där!

12:04 AM  
Blogger Åsa said...

Oh la la! Det finns på tok för mycket gott att stoppa i munnen. Krämen verkar så god att jag vill krypa in i datorn - för att inte tala om de läckra mandelkakorna till :)

Tycker det blev ett riktigt tjusigt arrangemang med nästa bild. Ser ut att vara en lagom mumsbit att stoppa i munnen :)


Trevlig helg!

12:11 AM  
Anonymous Anonymous said...

Mums är det med rabarber i alla former. Innan min farmrs hus såldes grävde jag upp hennes rabarber och flyttade den hit till där vi bor. Där står den nu i rabatten och ger oss nya skördar varje år.

12:19 AM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

hanneles paradis: visst är det - och speciellt av rabarber!

karinw: vad bra att din granne är generös med sina rabarber! Det gäller att passa på.

åsa: tack åsa! det är väl bra att det finns mycket gott - fast ibland kanske det finns för många frestelser. Tyvärr kräver ju rabarber en del socker...Trevlig helg själv!

kersti: Rabarber går att använda till mycket. Vad bra att du tog hand om hennes rabarber. Det är ju extra mysigt med rabarber som har en historia. Passa på att äta nu!

8:52 AM  
Blogger Ninni said...

Åh vad gott det låter!! Saknar rabarber, kanske bara för att det inte finns här nu:) Ska spara receptet tills jag kommer hem till Sverige...
Gjorde förresten Auberginegratängen som du skrev om tidigare. Den blev verkligen god! Det räckte med en sallad och lite bröd till. Tack för tipset!
Hoppas du får en skön helg! Ninni

2:16 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

ninni: kan tro att du blir extra sugen! Men du har många andra goda frukter att njuta av som inte vi har här. Vad kul att du gillade aubergingratängen. Jag gillar också den, men gör den ändå inte så ofta. Den tar ju en stund att göra. Jag har haft en jättebra helg med sol och besök i Kolmården. Hoppas att du haft en skön helg!

12:24 AM  
Blogger Daniel Roos said...

Man tröttnar aldirg på rabarber så himla gott det då skapat ser väldigt trevligt och gott ut. Ha en bra vecka mvh Daniel

12:10 PM  

Post a Comment

<< Home