Monday, January 26, 2009

Gott Nytt År - igen!




Kinesiskt nyår! Råttans år övergår till Oxens år. Överallt i Kina firar man och önskar sig ett glimrande nytt år. Onda andar jagas bort och rikedomsgudarna välkomnas. Vill du vara med och fira, kan du pröva de här kinesiska pannkakorna. Mmmmums!

KINESISKA PANNKAKOR MED KOKOS & LIME, 5-6 st
40 gram vetemjöl (ca 1 ½ dl)
20 gram rismjöl (ca ¾ dl
2-3 msk strösocker
4 msk kokosflingor + ca 4 msk kokosflingor att strö över
1 ägg
2 ½ dl kokosmjölk
smör
4 bananer
farinsocker
1 limefrukt, pressad + strimlat skal (helst ekologiskt odlad)

Rosta kokosen försiktigt i en stekpanna tills den får lite färg. Häll sedan över den till en skål tills du ska använda den. Blanda vetemjöl och rismjöl. Rör ner strösocker och 4 msk kokosflingor. Blanda ägg och kokosmjölk i en annan skål. Häll över i mjölet och vispa/rör tills du får en slät smet. Min kokosmjölk var väldigt tjock, så smeten blev också ganska tjock i konsistensen. Smält en klick smör i en liten stekpanna. Häll ca 4 msk av pannkakssmeten i pannan och stek på medelvärme. När undersidan börjar få fin färg är det dags att vända den och steka på andra sidan. Lägg pannkakan på en tallrik och täck med en kökshandduk så att den håller sig varm. Fortsätt att steka fler pannkakor. Skiva bananerna på diagonalen. Lägg i smör i pannan och stek bananerna. Vänd dem och fortsätt att steka tills börjar bli mjuka och får en aning färg. Strö över farinsocker och häll ner limesaft efter smak. Lägg lagom mängd bananer på halva pannkakan och vik ihop den. Dekorera med kokos och strimlor av limeskalet.

12 Comments:

Blogger loba said...

Mmmmm, ännu en delikatess att veganisera och njuta av :-)
Gott Nytt Oxens År.
Må gott!

4:25 PM  
Blogger Sanna said...

hahaha... dessa tror jag mina barn skulle uppskatta ordentligt :) får se om jag kanske testar de ngn dag!

11:10 AM  
Blogger Lillie plein damour said...

Gott nytt âr, Nässelblomman.
Kram

12:03 PM  
Blogger Camilla Alvén said...

Mmmums, det måste jag testa!
Ha det bra
Camilla

8:43 PM  
Blogger Katrin said...

Vad gott! Bra att ha mer att fira:)

9:34 PM  
Blogger Annika Christensen said...

Gott nytt recept, tack för det.
Ha det gott
Annika

10:26 PM  
Anonymous Anonymous said...

Men gud vad gott! De där läckra pannkakorna skall jag absolut laga! Mums!

10:52 PM  
Anonymous Anonymous said...

Man ska ta alla tillfällen i akt att festa och fira, helt min åsikt. Bananpannkakorna ser ljuvliga ut. Stor kram.

8:14 AM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

loba: ja, det är ganska enkelt att veganisera den. Bara byta bort smöret. För kokosmjölk är ju helt ok. Må gott du också!

Ayla: mina barn älskar dem, men de är lite svårare att steka än vanliga pankisar. Testa någon dag när du har tid på dig...

Lillie plein damour: Gott nytt år och kram till dig. Vad roligt att du tittar in! Jag har inte haft så mycket tid att ägna mig åt att hälsa på hos andra bloggar.

Camillas Foto: Det är en riktigt smarrig liten sötsak!

Katrin: Ett till nyårsfirande kan vara på sin plats.

Annika Christensen: de här pannkakorna smakar väldigt annorlunda. Vad kul att du har tid att kika in trots mycket jobb!

Jennie: De får jättegod smak av kokosmjölken och rismjölet - testa!

Lumumma: Visst ska man göra det. Sen behöver man inte krångla till det för mycket. Ett nytt nyår ger dessutom tillfälle till en ny nystart!

9:33 AM  
Blogger Tankevågor said...

I min familj har vi en och en halv kines. ;-) (mitt barnbarn får man väl räkna som halv eftersom hennes mamma är från Kina) så här firas kinesiskt nyår såklart.

Men de här pannkakorna har vi aldrig provat....låter jättegott.

Vet du var och i vilka butiker man kan hitta ekologisk cocosflingor?

5:30 PM  
Anonymous Anonymous said...

Det låter väldigt väldigt gott.

11:08 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

londongirl: det är så härligt med band till andra länder och kulturer. Då har du tillfälle att lära dig mer om kinesisk mat - vad kul! Egentligen äter man inte så mycket efterrätter i Kina, så det här kan vara lite mer för turister. Men å andra sidan åt jag dem på en plats där det inte alls var vanligt med västerländska turister...Ekologisk kokos finns hos Coop i Saltå Kvarns sortiment och hos ICA under deras eget märke I love eco. Mycket godare smak!

Kersti: det är jättegott!

3:44 PM  

Post a Comment

<< Home