Thursday, October 16, 2008

Måltidens dag




Idag är det Måltidens dag. Det är föreningen Låt måltiden blomma som vill att vi i över hela landet, hemma, i skolor, på dagis och på jobbet, ägnar måltiden lite extra uppmärksamhet. Eftersom det är torsdag och traditionell soppdag är tipset att alla ska fira genom att tillaga en god soppa, duka fint och umgås kring bordet. På deras sida hittar du en värmande minestronesoppa. Mitt bidrag är en lättare soppa som färgmässigt ger vårkänslor, men den passar året om. Bjud på den som en förrättssoppa eller som lättare middag med bröd till.

GRÖN ÄRTSOPPA 4 mindre portioner
1 medelstor gul lök (eller purjolök), hackad
6-8 dl grönsaksbuljong
olivolja
600 g gröna ärtor (går bra med frysta)
örtsalt
svartpeppar
god olivolja att ringla över soppan
parmesanost

Fräs den hackade löken varsamt i olja. Häll på 6 dl grönsaksbuljong och koka ihop med löken några minuter. Lägg ner ärtorna och koka dem tills de är ätklara. (Frysta ärtor behöver i stort sett bara koka upp.) Mixa soppan, krydda med örtsalt och peppar. Späd ev med mer grönsaksbuljong. När du serverar den, är det gott att ringla lite olivolja och hyvla parmesanost över soppan.

9 Comments:

Blogger Sanna said...

Vad trevligt med måltidens dag! Visste inte att det fanns! och jag som bara tänkte köra med omelett till middag idag :(... din soppa ser så god ut, gjorde ngt liknande det för någon vecka sedan och oj vad gott det är :) hoppas ni får en trevlig måltid!

2:52 PM  
Blogger Tankevågor said...

Visste inte heller att det fanns nåt som hette måltidens dag.
Vacker soppa du lagat till och den smakar säkert lika god som den ser ut!!
Höstväder är verkligen som gjort fär en varm och god soppa.

4:55 PM  
Anonymous Anonymous said...

Vi gjorde precis en sån soppa igår. Men eftersom vi inte är vegeterianer så hade vi lite hårdstekt bacon i den. Till efterrätt blev det fattiga riddare. Mums så gott det var.

10:26 PM  
Blogger Åsa said...

Oj, vad god den både ser ut och verkar vara. Fin bild!

Den skulle sitta fint idag då det är riktigt krispigt kallt ute. Blå himmel och 0 grader än så länge :)

10:01 AM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

ayla: Ja, det är otroligt att något så enkelt kan bli så gott. Omelett blir alldeles säker en utmärkt middag. Soppa är bara ett förslag!

londongirl: det har blivit många varianter på kanelbullens, måltiden, prinsesstårtans dag osv. Men just måltiden dag är (som jag förstår det) framlyft av sanna matentusiaster med matskribenten Inger Grimlund i spetsen. Inte komersiella krafter som vill sälja mer. Soppa är perfekt höstmat!

åsa: oj. har du 0 grader! Det är ju vinterkallt, visst kan det vara vackert - men jag vill behålla löven ett tag till. Soppan är god, tycker jag och dessutom väldigt snabb att göra.

10:33 AM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

kersti: men oj, just när jag skickat mitt svar hoppade din kommentar in här. Vad roligt att ni just gjorde en sådan soppa! Nej, bacon får förstås vara för min del - men det är absolut ett bra tips för alla som äter kött. Kan tänka mig att det blir en bra smakbrytning. Fattiga riddare, det var ovanligt!

10:36 AM  
Blogger Åsa said...

Jorå, men det väntas regn i morgon igen så det är ingen risk att de försvinner. Och på gatorna ligger de så fint och slaskar till sig riktigt ordentligt i regnet. Det var skönt här med en liten "mellandag" med sol och blå himmel :)

4:50 PM  
Anonymous Anonymous said...

På Måltidens dag i skolan fick dottern "smalt kött, potatis, sås och gelé". Vi tolkar det smala köttet som slottsstek eller liknande. ;) Härlig färg på soppan...

10:23 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

åsa: sol och blå himmel behövs så länge som möjligt...

lumumma: aha, de uppmärksammade dagen. Vad kul!

6:50 PM  

Post a Comment

<< Home