Monday, October 27, 2008

Ugnsbakad pumpa med fetaröra



Vädret är fortfarande milt och även den här helgen har jag njutit av gula löv och vackra färger. Men nu är det vintertid som gäller och mörkret som kommer en timma tidigare ger nästan julkänsla. Något som butikerna redan börjat ta fasta på. Den här veckan är det höstlov och i kväll ska ett av mina barn ha halloween-fest med häxor och feer på besök. De ska äta pizza, men jag vill ändå lägga in ett pumpa-tips. Till min glädje har den goda butternut squashen/pumpan blivit lättare att få tag på. Den är enkel att göra i ordning, har väldigt lite kärnor och mycket användbart fruktkött. Smaken är söt och passar bra ihop med en fetaröra.

UGNSBAKAD BUTTERNUT SQUASH
Butternut squash
olivolja
örtsalt
timjan
mezeyoghurt
fetaost

Skala pumpan med en liten kniv eller potatisskalare, men se till att inget hårt skal är kvar. Skär bort kärnorna och skär pumpan i klyftor. Lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över lite olivolja. Krydda med örtsalt och timjan. Ställ in i ugnen på 200° värme, ca 15-20 minuter. Till den ugnsbakade pumpan är det gott med en fetaoströra. Blanda mezeyoghurt med fetaost och lite citron. Krydda ev med lite örtsalt. (Proportionerna 1- 1 1/2 dl mezeyoghurt och 150 g fetaost är bra).

12 Comments:

Blogger Annika said...

Visst är det en underbar råvara! Jag älskar butternut squash och har haft det som ett sorts tema inne på bloggen under veckan som gick. Tre goda middagar i pumpans tecken. Och fler recept på gång!
Det här lät supergott!

5:36 PM  
Anonymous Anonymous said...

vilken bra ide! har två st butternut squash i köket. hade eg tänkt att göra barnmat dem men tror jag tänker om nu!

5:50 PM  
Blogger Lusthuset said...

Låter spännande att göra något gott av pumporna inte bara förskräckliga monsterlyktor. Ha nog aldrig provat att tillreda pumpa, men skall kanske försöka. Ha en bra kväll.

6:03 PM  
Anonymous Anonymous said...

Vilket spännande recept...måste provas ; ))
/Janne

6:32 PM  
Blogger Åsa said...

Aaah! Vad festligt. Jag stod och höll i en sådan sak i förrgår men visste inte riktigt vad jag skulle göra med den eller om den är "matpumpa" eller mer "frukt- och efterrättspumpa". Kanske får den slinka ner i matkorgen nästa vecka :)

Tack för tipset!

10:26 AM  
Blogger Sanna said...

Vi köpte pumpor i helgen och tänkte verkligen göra något med innehållet. Men problemet var att barnen ville göra lyktor och då blev det helt enkelt inget innandöme över, utom lite till fåglarna :)
Man kanske ska köpa en till och testa detta recept... lät spännande...

11:44 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ja, vad kul att du läste Sommarbarn! Tycker om hennes böcker. Undrar om jag ätit pumpa ngn gång ... jo, ngn liten bit har nog slunkit ner. På vårt höstbröllop för tusen år sen hade vi pumpor sem dekoration lite här och var. :)

12:13 PM  
Anonymous Anonymous said...

Det låter gott men det blir nog en pumpapaj här istället. Ett recept jag fått av min vän från Ohio. Mums med grädde till. Bra för oss som växer :).

9:32 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

annika: wow, det måste jag titta på. Hur hinner du skriva och laga så mycket? Visst är den god och enkel att kärna ur till skillnad mot andra pumpor.

elin: det blir nog jättegod barnmat men testa även att laga den till vuxna. Konsistensen blir mjuk så om du bakar den i ugnen kan du även använda den till barnmat.

lusthuset: butternut squash är lättare att göra i ordning än andra pumpor och det blir mycket kött kvar.

gardenlife: välkommen hit! Testa det. Det är roligt med mat som hör ihop med årstiden.

åsa: smaken är väldigt söt och den är lätt att göra i ordning. Inte så mycket kärnor som de stora orangefärgade pumporna.

ayla: det är kul att smaka just för att det är en sådan höstig grönsak och inte så vanlig. Annars finns det många grönsaker som är goda att baka i ugnen.

lumumma: det var tack vare dig jag blev intresserad när jag såg den på bibliotekshyllan. Den var riktigt bra! Pumpor är verkligen vackra dekorationer.

kersti: Nu kommer jag ihåg vilken fantastisk och överdådig halloween-middag du beskrev förra hösten. Riktigt amerikansk med massor av ovanliga rätter. Men pumpapaj skulle jag kanske ta och testa, det låter riktigt gott.

9:47 AM  
Blogger Åsa said...

Okaj! nu står en butternut på bänken här och bara väntar på att bli uppäten. Ska fixa ngt i morgon. Den känns bara stenhård. Hur vet man att den är mogen tro?

9:01 PM  
Anonymous Anonymous said...

Det här receptet ska jag testa imorgon! Men jag undrar - har du detta som huvudrätt eller som tillbehör till t.ex. någon form av kött eller annan proteinhaltig rätt?

5:45 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

åsa: har missat kommentarerna här. Nu har du förhoppningsvis redan ätit din pumpa. Det är svårt att avgöra när den är mogen.

lisa: absolut - jag använder pumpan i stället för potatis eller som grönsak. Jag äter inte kött så jag äter t ex linsbiffar eller olika bönröror till.

6:35 PM  

Post a Comment

<< Home