Wednesday, November 26, 2008

Palsternackor i ugnen




Allt är inbäddat i ett mjukt täcke. På kvällen lyser snön upp himlen så att den får ett magiskt sken. Plötsligt finns massor att göra för barnen. Det är bäst att fånga dagen, ge sig ut i pulkabacken, göra snögubbar, änglar eller en piruett på skridskobanan - innan täcket smälter bort. För det verkar snart bli mildare väder. Typisk vintermat lagas ofta i ugnen. Palsternacka är en rotsak som passar alldeles extra bra att laga i ugn, smaken blir fyllig och rik. Oftast går det också att hitta både svenskodlade och ekologiska palsternackor. Värm er med lite vintermat och ta sen en tur i snön!

PALSTERNACKOR I UGNEN
Olja
Vitlök, pressad eller finhackad
Persilja, finhackad
Örtsalt
Palsternackor

Sätt ugnen på 200 grader. Gör en marinad av olja, persilja, vitlök och örtsalt. Den kan stå och dra åt sig smakerna en stund. Skala palsternackorna och skär bort yttersta bitarna. Skär palsternackorna på längden i ca 1/2 cm tjocka skivor. Pensla dessa med marinaden eller vänd dem i marinaden. Lägg i en ugnsfast form, lite omlott. Ringla över om du har mer marinad kvar. Ställ in i ugnen 15-20 minuter. Skivorna ska bli mjuka.

8 Comments:

Blogger Dubbelörn said...

Palsternackor i ugn är gudomligt gott!!

3:13 PM  
Blogger Åsa said...

Och har inte jag värsta turen nu som har två palsternackor liggade i kylen! Här i grårugget skulle något vitt, milt, lent och sött sitta fint. Och vitlök kan väl aldrig skada vid förkylning heller :)

3:21 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

Dubbelörnen: Oj, vad snabb du var! Visst är det gott, palsternackorna får så härlig smak.

Åsa: Du var också på hugget - vad kul! Det låter som om du ska äta palsternackor med extra vitlök idag. Krya på dig!

3:28 PM  
Blogger Lusthuset said...

Så gott det låter....oj, så mycket det finns som jag vill prova. Skall först averka Makens födelsedagskalas med Kycklinggryta Cacciatora och annat smått och gott...men gud skall veta att det inte gör sig själv...men födelsedagskalas är ju alltid roligt att ha. Ha en skön kväll. Kram!

4:45 PM  
Anonymous Anonymous said...

"Den som äter palsternackor går inte av för hackor"

Det är verkligen inte bara Klas Klättermus favoritrotfrukt utan även min.

Vill även passa på att tipsa om en recepttävling där man kan vinna en emaljerad traktörpanna (värde 900 kr). Gå in på http://www.matboken.se för att få veta mer.

Tävlingen håller på november ut så vänta inte

11:44 AM  
Anonymous Anonymous said...

Jag fullkomligt älskar ugnsbakade palsternackor! Mums! :-)

8:12 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

Lusthuset: Det finns så mycket roligt att göra av grönsaker, ändå faller det ofta på att jag inte har rätt saker hemma. Lycka till med makens födelsedagsmiddag. Sådant är trevligt, men precis som du säger - det gör sig inte själv. Det krävs en hel del förberedelser för att få till det. Ha en skön helg!

Staffan: ja, den textraden är för alltid ihågkommen även av mig. Visst är det gott! Ska kika in hos dig på matboken.

jennie: visst blir smaken alldeles underbart god!

12:27 PM  
Anonymous Anonymous said...

Palsternackor i ugn är supergott,måste göra det nån dag har inte gjort det på jättelänge.Trevlig blogg:)

10:13 PM  

Post a Comment

<< Home