Monday, March 23, 2009

Vårgrön zucchinipaj




Oj, så länge sedan jag skrev något inlägg. Tiden räcker inte riktigt till och ibland är det nödvändigt att prioritera annat, även om jag alltid saknar bloggandet. Trots pausen är väderläget precis lika som i det förra inlägget. Jag tror att våren också tagit en paus - det är fortfarande vinter och riktigt kyliga vindar. Men solen börjar värma en aning, det har varit vårdagjämning och i helgen ändrar vi till sommartid. Så nog är våren nära! Något jag inte handlat på länge är zucchini, den har varit alldeles för dyr under vintern. Nu var priset betydligt lägre och jag har kylen full med zucchini till vårgröna rätter framöver. Till att börja med blev det en paj...

ZUCCHINIPAJ, 1 pajform
Pajdeg:
2 1/2 dl dinkelsikt
50 g smör
1 dl kesella

Fyllning:
1 gul lök, finhackad
2 mindre zucchini i tunna skivor
olivolja
soltorkade tomater
2 ägg
2 dl mjölk
ca 2,5 dl riven ost
örtsalt
timjan
Ugn 200°C

Gör pajdegen. Hacka ihop den för hand eller i en matberedare. Låt den vila 30-60 min i kylen. Hacka löken och stek den varsamt i lite olja. Lägg åt sidan. Skiva zucchinin i tunna skivor. Stek dem varsamt i olja tills de blir genomskinliga. Krydda med timjan och örtsalt. Riv osten.
Kavla ut pajskalet och täck pajformen med det. Nagga degen. Ställ in i ugnen och förgrädda i 10 minuter i 200 °C. Ta ut pajskalet ur ugnen. Lägg lök i botten, sedan fördelar du zucchiniskivorna ovanpå löken. Vill du ha lite mer smak är det gott att klippa över lite soltorkade tomater. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor. Häll äggstanningen i skalet och sprid sedan över den rivna osten. Grädda i ca 30 minuter i 200° C. Servera med en fräsch sallad och ev hoummus för proteinets skull.

12 Comments:

Blogger Sara said...

Jag har också fyndat zucchini, så jag testar pajen omedelbart! Merci!

5:41 PM  
Anonymous Anonymous said...

Mums. Vår färg och vårkänsla trots vädret utanför fönstret.

9:50 PM  
Blogger Fundera grönt said...

Många fina bilder! Var ett tag sedan jag kikade in här. Hoppas allt är fint med dig!
Nanna

10:26 PM  
Blogger Katrin said...

Det lät gott, jag kommer helt klart att lägga i soltorkade tomater, behöver inga ursäkter för att använda sådana;)
Jag har också varit lite "off" på bloggfronten, men det finns ju som sagt så himla mycket annat att göra, speciellt när våren kryper närmare:)

1:22 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

Sara: gör det - garanterat mildare än chiliwok! Fast zucchini passaar bra att woka också:)

Kersti: på något sätt ska det ju kännas som om våren är på väg. Bra pris på zucchini är kanske ett vårtecken?

Fundera grönt: Tack! Vad roligt att du tittar in nu. Allt är bra med mig, men jag har också haft lite ont om tid att hälsa på hos mina favoriter.

Katrin: Soltorkade tomater förhöjer många anrättningar! Ja, ibland får det bli längre mellan inläggen. Nu börjar ju snart utesäsongen på riktigt.

9:39 PM  
Anonymous Anonymous said...

Herrejisses så god den här pajen ser ut! Sparar absolut receptet! :-)

10:39 PM  
Anonymous Anonymous said...

Gott gott gott. Squash är en favorit hos mig. Mjuk och trevlig i smaken. :P

7:03 PM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

Kalasgott: ja, det är smaskigt med paj och zucchini passar bra. Såg att även du hade en intressant italiensk paj.

Lumumma: jag gillar zucchini väldigt mycket, den passar att äta på många sätt.

3:22 PM  
Blogger Lillie plein damour said...

Förra âret sâ odlade jag zucchinis och jag frös in flera pâsar för jag fick sâ mânga och de fungerar jättebra, men kanske inte i en paj, men till Ratatouille och soppor sâ är det perfekt, och det är lättodlat.

10:47 AM  
Blogger Nässelblom och choklad said...

Lillie plein d'amour: Det är ju smart. Ratatouille är så gott, det har jag inte gjort på länge men när priserna nu blir lägre på de grönsakerna ska jag göra det....

11:31 PM  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

5:36 PM  
Anonymous buy viagra said...

This comment has been removed by a blog administrator.

9:57 PM  

Post a Comment

<< Home